Τεχνητή ματαιοδοξία ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία

Έκθεση του Γιάννη Βασσάλου, στην Alma Contemporary Art Gallery
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2017 05:10
A- A A+

Ένα ταξίδι ανάμεσα στην πραγματικότητα, τη φαντασία και το όνειρο πραγματοποιεί ο Γιάννης Βασσάλος μέσα από τη νέα του έκθεση, με τίτλο «Artificial human vanitas», η οποία εγκαινιάζεται στην Alma Contemporary Art Gallery (Υψηλάντου 24 - Κολωνάκι), την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ.

Σε απόλυτα προσωπικό ύφος, ο καλλιτέχνης επεξεργάζεται ψηφιακά φωτογραφίες, συντάσσει ένα σώμα εικονιστικών αναφορών, τις συνδυάζει και τις μετασχηματίζει σε συνθέσεις που επικεντρώνονται στην ανθρώπινη συνθήκη και, ταυτόχρονα, αποτυπώνουν, με τρόπο ευφάνταστο, πρωτότυπο και καίριο, την πολυπλοκότητα και τους διχασμούς, τις διαφορετικές εκδοχές και όψεις ενός κατακερματισμένου και αντιφατικού κόσμου, μιας χαοτικής και λαβυρινθώδους πραγματικότητας.

Τα έντονα χρώματα, η πλαστικότητα και η πυκνότητα των σχημάτων, οι γραφισμοί, η αποσπασματικότητα και οι παραμορφώσεις, οι επικαλύψεις και οι επιμηκύνσεις, οι διπλές ή και πολλαπλές εικόνες, οι απροσδόκητοι συνδυασμοί και οι αναπάντεχες συναντήσεις δημιουργούν ισορροπίες και αντιστίξεις, προσδίδουν δυναμισμό, ενέργεια και ενδογενή ένταση, συνεισφέρουν καθοριστικά στη συνολική υποβλητική και παράδοξη ατμόσφαιρα των έργων του.

Οι συνθέσεις του Γιάννη Βασσάλου διεκδικούν τη δική τους θέση στην εποχή της διαμεσολαβημένης και ψηφιακής εικόνας. Τα θέματά του αναδύονται και υπάρχουν στο μεταίχμιο πραγματικότητας, φαντασίας και ονείρου, αποκρύπτουν ή σταδιακά αποκαλύπτουν, ενώ η ποπ αισθητική, το σουρεαλιστικό πνεύμα, η ειρωνική διάθεση και μια ανατρεπτική αίσθηση του χιούμορ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Με τρόπο συστηματικό, κριτική αντίληψη και συμβολικές παραπομπές, οργανώνει το υλικό του, αποκαλύπτει τις εμμονές, τις καταβολές και τις προθέσεις του, συνθέτει απρόβλεπτα σκηνικά της ανθρώπινης ζωής, σκηνοθετεί τους διφορούμενους και πυκνά «κατοικημένους» χώρους των αφηγήσεων και των ιστοριών του, των μεταμορφώσεων, των μεταπλάσεων και των μετατοπίσεων, πειραματιζόμενος και διερευνώντας τις εκφραστικές του δυνατότητες.

Πληροφορίες
Alma Contemporary Art Gallery: Υψηλάντου 24 - Κολωνάκι, τηλ./φαξ: 211 4003160. Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης. Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη και Σάββατο: 12:00 - 16:00, Πέμπτη και Παρασκευή: 12:00 - 20:00.

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή