Βόρειο Ιράκ: Τεταμένη η κατάσταση μετά το κουρδικό δημοψήφισμα

Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017 09:19
UPD:09:26
REUTERS/ARI JALAL

Κούρδοι πανηγυρίζουν στην πόλη Νταχούκ του ιρακινού Κουρδιστάν.

A- A A+

Τεταμένη είναι η κατάσταση μετά από το δημοψήφισμα που διεξήχθη στο βορειο Ιράκ, για ανεξαρτησία των Κούρδων στην περιοχή. Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν σαρωτική επικράτηση του «Ναι» με ποσοστό περίπου 93%.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα και η Βουλή ζητά την παρέμβαση του ιρακινού στρατού.

Πρώτη άμεση εξέλιξη ήταν η άφιξη Ιρακινών στρατιωτών στην περιοχή Σιλόπι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ευρείας κλίμακας άσκηση του τουρκικού στρατού. Από σήμερα, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, η άσκηση -που διευρύνεται κι άλλο- θα διεξάγεται από κοινού με τον ιρακινό στρατό.

EURONEWS

Όλες σχεδόν οι τουρκικές εφημερίδες έχουν αφιερώσει τα πρωτοσέλιδά τους στην απειλή πόλεμου του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προειδοποίησε πως: «Μια βραδιά μπορεί ξαφνικά να έρθουμε», αφού τόνισε ότι ο στρατός της Τουρκίας δεν μετέβη στα σύνορα, στο Σιλόπι, άσκοπα.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα δήλωσε ότι πρόκειται για καταστροφική απόφαση. «Το να συμπεριληφθεί και το Κιρκούκ αποτελεί πρόταση αιματοκυλίσματος του Ιράκ δια στόματος Μεσούτ Μπαρζανί» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή