«42 μίλια δρόμος» για την ολοκλήρωση ενός ιδεώδους προορισμού

Έκθεση της Ειρήνης Παγώνη - Λούτη, στο Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας ΣΥΝ, με ελεύθερη είσοδο
Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 10:35
A- A A+

«Γεννημένη» και δημιουργημένη λίγες μόνο μέρες πριν τα εγκαίνιά της, που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, η ατομική έκθεση της βραβευμένης εικαστικού Ειρήνης Παγώνη - Λούτη, με θέμα «42 μίλια δρόμος», παρουσιάζεται στο Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας ΣΥΝ (Τοσίτσα 17 - Εξάρχεια), έως τις 31 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο.

Συμπληρώνοντας 42 χρόνια, ως ιδέα και ως χώρος, το Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας ΣΥΝ αποτελεί την έμπνευση για τη δημιουργία μιας έκθεσης εντός του, χαρακτηρισμένης από την αισθητική αντίληψη, τα υλικά και τις φόρμες της Ειρήνης Παγώνη - Λούτη.

«Η Αισθητική είναι η ύψιστη Ηθική»

Η καλλιτέχνις αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας ΣΥΝ είναι μια ιδέα, που ξεκίνησε το 1975, αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, από  τον ζωγράφο και δάσκαλο Θεόδωρο Πάντο και μερικούς ονειροπόλους εικαστικούς καλλιτέχνες, όχι μόνον σαν χώρος τέχνης, αλλά και σαν εστία εκπαίδευσης και διακίνησης ιδεών και ιδεωδών, ελευθερίας, ήθους και δημιουργίας.

Έγινα κομμάτι αυτής της ιδέας στις αρχές της δεκαετίας του ’80, τότε που η επαναστατικότητα και η βεβαιότητά μας θεωρούσε δεδομένο ότι θα αλλάξουμε τον κόσμο. Η Τέχνη, όπως και κάθε μορφή Γνώσης και έκφρασης του βίου μας, είναι και οφείλει να είναι Πολιτική Πράξη. Εκείνα τα χρόνια, ήταν πραγματικά πολύ δημιουργικά, όλα ήσαν καινούργια, όλα ήσαν έκπληξη, όλα ήσαν όμορφα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αισθητική είναι η ύψιστη Ηθική.

Ωστόσο οι “ομάδες”, έχοντας αυτοπεριορισμούς και αυτοπροστασίες, συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, είναι σχεδόν αδύνατον να παραμείνουν αναλλοίωτες, στατικές. Σκοντάφτουν είτε στον εγωισμό, είτε στη διαφορετική εξέλιξη των ατόμων που τις απαρτίζουν. Για εμένα, ήταν η ώρα να “ταξιδέψω” αλλού.

Πέρασαν 30 ολόκληρα χρόνια από τότε. Εργάστηκα και ταξίδεψα σε άλλους προορισμούς, η ιδεολογία και η αντίληψη για την εικαστική μου δημιουργία και τη ζωή, από εκείνα τα χρόνια, ζωντανή και παρούσα σε κάθε μου βήμα. Η επιστροφή μου σε αυτόν τον τόπο του Συν, από τον περασμένο χειμώνα, δεν έχει να κάνει καθόλου με νοσταλγία ή ρομαντισμό. Άλλωστε, από χαρακτήρα, δεν είμαι καθόλου έτσι. Έχει, μάλλον, να κάνει με την ανάγκη μου, με το χρέος μου να ολοκληρώσω αυτόν τον προορισμό που ξεκίνησα στα πολύ νεανικά μου χρόνια. Δεν είμαι άνθρωπος που ονειρεύομαι, είμαι άνθρωπος που πράττω “κατά το χρεών”. Από εκείνη την ώρα, ξεκίνησε το βάσανό μου: “Τι έκθεση να κάνω; Τι concept;”

Ήθελα κάτι, που να εκφράζει αυτή την πορεία του ΣΥΝ, μέσα από τη δική μου αισθητική αντίληψη, μέσα από τα δικά μου υλικά, μέσα από τις δικές μου φόρμες, να εκφράσω το περιεχόμενο 42 χρόνων αυτού του χώρου, αυτού του “δρόμου”.

Στις αρχές Ιουλίου 2017, ήρθε αυτή η φωτεινή ακτίνα, η “φλασιά”! Πήρα 2 χαρτιά Α4, τα κόλλησα κατά μήκος, σχεδίασα γρήγορα γρήγορα με το μολύβι μου την “ιδέα” και, με δύο μανταλάκια, την κρέμασα στη σίτα του τζακιού μου. ‘Έγινε... “42 μίλια δρόμος”... 1975 μέχρι 2017... 42 χρόνια».

Πληροφορίες

Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας ΣΥΝ: Τοσίτσα 17 - Εξάρχεια. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 19:00 - 22:00, Τετάρτη: κλειστά.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή