Αλ. Τσίπρας: Πράξη γενναιότητας η ψήφιση του ν/σ

Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2017 20:02
UPD:20:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤ
A- A A+

Η Βουλή καλείται να διασφαλίσει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου που ζει στη χώρα στον αυτοπροσδιορισμό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «πράξη γενναιότητας» αναφερόμενος στην ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς όπως είπε, «γίναμε κοινωνοί πιέσεων που επιχειρούν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν».

Όπως είπε, η Βουλή «καλείται να άρει τον παραλογισμό της μη αποδοχής της επιλογής ενός προσώπου να καθορίσει εκείνο την ταυτότητα του φύλου του, δίχως προσβλητικές προϋποθέσεις και κριτήρια, και χωρίς την ψυχιατρικοποίηση της απόφασης του».

«Ναι, είναι το αυτονόητο. Αλλά για τον καθένα από μας, από όσους τουλάχιστον θέλουν να λέγονται και να είναι προοδευτικοί, ή φιλελεύθεροι, εκτός από αυτονόητο είναι και μια πράξη γενναιότητας», συμπλήρωσε.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι καμία παράδοση, θρησκεία ή οικογένεια δεν μπορεί να επιτάσσει να μένουν άνθρωποι στο περιθώριο.

Είπε επίσης ότι η μεγάλη διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «εμείς είμαστε με τους στιγματισμένους, τους καταπιεσμένους».

«Οι αρνητές της συλλογικής προόδου καταφεύγουν πάντα στην υπεράσπιση μιας συγκεκριμένης τάξης πραγμάτων, διότι "έτσι έχουν τα πράγματα"», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όμως, η συλλογική πρόοδος μιας κοινωνίας, έγκειται στη διαρκή μάχη για την άρση των συνεπειών αυτού του αποκρουστικού ισχυρισμού».

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον δρόμο της υπεράσπισης και διεύρυνσης των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, όπως αρμόζει σε ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου.

«Στην Ελλάδα του 2017 η συζήτηση για διεύρυνση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνει στη βάση συνέχισης περιθωριοποίησης», συνέχισε.

Όπως είπε, η νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου είναι ένα σημαντικό βήμα στη σταδιακή άρση των διακρίσεων «που δηλητηριάζουν και διχάζουν την κοινωνία».

Διερωτήθηκε, δε, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση: «Θα υποστηρίξει την πολιτική τομή που θεμελιώνεται στα νομικά κείμενα του σύγχρονου κόσμου;».

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε βέλη στη Ν.Δ., κάνοντας λόγο για καθορισμό της ατζέντας της από τον αντιπρόεδρό της, Άδωνι Γεωργιάδη. «Έχετε μετατρέψει τη Ν.Δ σε ένα υβρίδιο νεοφιλελεύθερου φανατισμού στην οικονομία και ακραίου δεξιού λαϊκισμού στα ζητήματα του κράτους δικαίου και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών», σχολίασε.

Δήλωσε εξάλλου ότι αναμένει από το ΠΑΣΟΚ «που διαρκώς μας εγκαλεί για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, να παραδεχτεί ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πράξη μια σειρά από σημαντικές και δύσκολές προοδευτικές τομές».

«Τα δικαιώματα έχουν νόημα γι' αυτούς που τα χρειάζονται. Για αυτούς που τελούν σε διαρκή κίνδυνο αποκλεισμού. Για τους αδύναμους και τις μειοψηφίες», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή