Θηλυκές μορφές ανάμεσα στο γήινο και το υπερβατικό

Έκθεση της Ειρήνης Κανά, στην γκαλερί Σκουφά
Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017 10:30
A- A A+

Οικείες και μυστηριώδεις ταυτόχρονα, γυναικείες φιγούρες ακροβατούν στον χωροχρόνο σαν σε όνειρο και ενοικούν σε έναν τόπο - γέφυρα ανάμεσα στο γήινο και το υπερβατικό, στην ατομική έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Ειρήνης Κανά, με τίτλο «Γυναίκες και άλλοι αστερισμοί», η οποία εγκαινιάζεται στην γκαλερί Σκουφά, σήμερα, Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, στις 7.30 το απόγευμα.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, περιλαμβάνει έργα από την πρόσφατη δουλειά της ζωγράφου, των τελευταίων δύο ετών, με θέμα τη γυναικεία φιγούρα.

Με το γνωστό ζωγραφικό της ιδίωμα και με κυρίαρχο εκφραστικό της μέσο το χρώμα, ένα χρώμα πυκνό και λαμπερό, η Ειρήνη Κανά παρουσιάζει μια ειλικρινή και ασυμβίβαστη ζωγραφική, στην οποία το  χρώμα και η ύλη αναμειγνύονται επιδέξια και συνυπάρχουν αρμονικά, υποβάλλοντας τον θεατή σε μια πηγαία λυτρωτική συγκίνηση.

«Γεμάτα δύναμη, αλλά και τρυφερή αθωότητα»

Η ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά, σημειώνει για τις νέες δημιουργίες της καλλιτέχνιδας: «Οι χειρονομίες και τα βλέμματα των “παγανιστικών” γυναικείων αυτών μορφών, μεταφέρουν ακατοχύρωτα νεύματα και μετέωρες υποψίες, ανηλικίωτες χαρές κι ανεξίτηλες γητειές, αμφίσημα μηνύματα και ακαταμάχητες προσδοκίες, σ’ αυτά τα γεμάτα δύναμη, αλλά και τρυφερή αθωότητα, έργα της Ειρήνης Κανά.

Κι ο κόσμος τους, ο κόσμος που παριστάνει και παριστάνεται στη συγκεκριμένη αυλαία της θέασης, δεν είναι άλλος από εκείνον τον καταγωγικό ή αρχετυπικό, που σιωπηλά συνδιαλέγεται με τον κυκλικό χρόνο των “επιτελεστικών” λειτουργιών του υποσυνειδήτου μας».

Πληροφορίες

Γκαλερί Σκουφά: Σκουφά 4 - Κολωνάκι, τηλ.: 210 3643025 και 210 3603541. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο: 10:00 - 15:30, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10:00 - 15:30 και 17:30 - 21:00.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή