Φιλιππιάδα: Το ρωμαϊκό υδραγωγείο της Αρχαίας Νικόπολης

Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 11:59
UPD:11:59
A- A A+

Στο βόρειο άκρο της κοιλάδας του Λούρου, κοντά στο χωριό Άγιος Γεώργιος, βόρεια της Φιλιππιάδας, δεσπόζει το ρωμαϊκό υδραγωγείο της Αρχαίας Νικόπολης.

Κάμερα τοποθετημένη σε drone κατέγραψε εντυπωσιακά πλάνα από την περιοχή.

Το ρωμαϊκό υδραγωγείο κατασκευάστηκε μετά την ίδρυση της Νικόπολης από τον Οκταβιανό - Αύγουστο (1ος αι. π.Χ. - 1ος αι. μ.Χ.) σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, ενώ νεότεροι μελετητές θωρούν πιθανή την κατασκευή του επί Αδριανού (2ο αι. μ.Χ.). Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός φρόντισε για τη συντήρησή του, ενώ μετά τα μέσα του 5ου αιώνα μ.Χ. φαίνεται να σταμάτησε η λειτουργία του.

Ο αγωγός του υδραγωγείου, μήκους 50 χλμ. περίπου, μετέφερε πόσιμο νερό από τις πηγές του ποταμού Λούρου στη Νικόπολη. Οι Ρωμαίοι αρχιτέκτονες, για να αντιμετωπίσουν την υψομετρική διαφορά (περίπου 80 μέτρων) που υπάρχει ανάμεσα στις πηγές του ποταμού και τη Νικόπολη κατασκεύασαν τον αγωγό με κλίση προς τη θάλασσα.

Το έργο αποτελείται από εναλλασσόμενα συστήματα εναέριου υδραγωγείου με αψίδες, από σήραγγα στο βουνό και επίγεια συστήματα αυλακοσωλήνων. 

Η Αρχαία Νικόπολη, η «Πόλη της Νίκης» στέκει λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την Πρέβεζα, στην εθνική οδό Πρέβεζας – Ιωαννίνων. Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη σε έκταση αρχαία πόλη της Ελλάδας.

Η Νικόπολη χτίστηκε κατ’ εντολήν του αυτοκράτορα Αύγουστου Οκταβιανού (ή Οκτάβιου), πρώτου αυτοκράτορα της Ρώμης, προκειμένου να τιμήσει τους θεούς, κυρίως τον «Άκτιο Απόλλωνα» ή σύμφωνα με άλλες αναφορές τον Ποσειδώνα και τον Άρη, για τη νίκη του εναντίον του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη μεγάλη Ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ.

Η θέση όπου ιδρύθηκε η Νικόπολη συγκέντρωσε αξιόλογα πλεονεκτήματα ως προς την οικονομία το εμπόριο και τη στρατηγική σημασία της. Η ίδρυση της Νικόπολης δεν υπαγορεύτηκε μόνο από την ανάμνηση της νίκης του Οκταβιανού, αλλά αποσκοπούσε κατά κύριο λόγο στο στρατιωτικό έλεγχο της δυτικής Ελλάδας από τους Ρωμαίους.

Η Νικόπολη είχε δικό της νομισματοκοπείο το οποίο παρήγαγε εξαίρετης ποιότητας χαλκά νομίσματα. Άκμασε πολύ σύντομα και σύμφωνα με κάποιες απόψεις ιστορικών έφθασε να έχει πληθυσμό 300.000 κατοίκους, στο έτος 293 μ.Χ., όταν ήταν πρωτεύουσα της Ηπείρου. Αρχαιολόγοι πάντως εκτιμούν ότι η Νικόπολη δεν είχε περισσότερους από 100.000 κατοίκους, όπως προκύπτει από τη μελέτη της χαρτογραφίας του πολεοδομικού σχεδίου της πόλης.

Οι Ρωμαίοι κατασκεύασαν στην περιοχή και άλλα σημαντικά δημόσια έργα, μεταξύ των οποίων βουλευτήριο, εμπορικά κτήρια, λουτρά, ρωμαϊκό στάδιο και ωδείο. Στους πρόποδες του λόφου της Νικόπολης, όπου είναι κτισμένο και το χωριό Σμυρτούλα, βρίσκεται το ρωμαϊκό θέατρο του Οκταβιανού, με πανοραμική θέα προς τη Νικόπολη, τον Αμβρακικό κόλπο και το Ιόνιο πέλαγος. Λίγα μόλις μέτρα πιο κάτω υψώνονται επιβλητικά τα τείχη της Αρχαίας Πόλης.

Η Αρχαία Νικόπολη στο σύνολό της αποτελεί ένα σπουδαίο μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το οποίο τα τελευταία χρόνια γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για την ένταξη της στον κατάλογο της Unesco.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από epirustravel.eu
Πλάνα: Λάζαρος Τσάτσος

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή