«Διορατικές διαδρομές» με βήμα μετέωρο

Έκθεση του Γιάννη Αντωνόπουλου, στην γκαλερί Dépôt
Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 09:15
A- A A+

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο θεματικά, αλλά και λόγω του σχήματος των τελάρων, που είναι πάντα τριγωνικό και προκαλεί τον θεατή να αναγνώσει ένα ζωγραφικό έργο σε γλυπτική κατασκευή, η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Αντωνόπουλου, με τίτλο «Διορατικές διαδρομές», εγκαινιάζεται στην γκαλερί Dépôt (Νεοφύτου Βάμβα 5 - Κολωνάκι), την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, από τις 8 έως τις 11.30 το βράδυ.

Η έκθεση, την επιμέλεια της οποίας ανέλαβε η Γωγώ Κολυβήρα, περιλαμβάνει έργα με λάδι σε καμβά, επικολλημένα σε κυρτή ξύλινη επιφάνεια, και θα διαρκέσει έως τις 4 Νοεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο.

«H ενδεχόμενη πτώση δεν είναι λόγος αναστολής των πτήσεων»

Το κείμενο της έκθεσης υπογράφει η Βιβή Βασιλοπούλου, η οποία σημειώνει: «Στη γνωριμία μου με το έργο του Γιάννη Αντωνόπουλου, πιστεύω ότι συνάντησα μια έντιμη δουλειά και την αγωνία του καλλιτέχνη να εκφραστεί όσο πιο γνήσια και αντιπροσωπευτικά. Με έκδηλη προσπάθεια να δαμάσει μια ιδιαίτερη ζωγραφική επιφάνεια, να προσαρμόσει τη μορφή και να οδηγήσει το βλέμμα του θεατή σε μια ειδική σχέση, ανάλογα με την απόσταση, τη γωνία, τη διαχείριση του χρόνου του.

Η αφηγηματική αφορμή υποχωρεί εδώ και μεταβάλλεται σε ενεργό χρωματική περιοχή, ενώ η ανθρώπινη φιγούρα γίνεται μέτρο του χώρου, εκρηκτική και συμπαγής, που διεκδικεί το δικαίωμά της, προσπαθώντας να επιβληθεί. Εκεί, όπου αφήνεται να αφομοιωθεί από το ζωγραφικό πεδίο, το αποτέλεσμα, θαυμάσια, δικαιώνει την προσπάθεια.

Γενικά, το βήμα μετέωρο, προσπερνά την πλήξη της συμβατικής συνθήκης, τις προφανείς αλήθειες και το απελπιστικά προβλέψιμο. Η αβεβαιότητα είναι πιο ελκυστική και αληθινή από το ανύπαρκτο βέβαιο.

Με τη θραυσματική αυτή πρόταση, ο ζωγράφος αναδεικνύει τη δυναμική των συμβόλων. Συμφιλιωμένος με την πτώση, επιχειρεί μια νέα πτήση, υπονοώντας μια εμπειρία καθολικά ανθρώπινη, προσωπικά αγωνιστική και, εν τέλει, επιτυχή στη διαρκή αναμέτρησή της με έναν χειρονομιακό χαρακτήρα. Εμφανείς εξάρσεις και υφέσεις, καταφάσεις και ματαιώσεις, παύσεις και ρήγματα εικονογραφούν τις προθέσεις σε μία διαδικασία αναγνώσιμη στο τελικό της αποτέλεσμα.

Ούτως ή άλλως, η επαφή με τη δουλειά του δεν υπόσχεται ένα ήρεμο ταξίδι, όπως ποτέ δεν ήταν και του Ίκαρου, γιατί εκείνου τα φτερά δανείστηκε ο Γιάννης Αντωνόπουλος για τη ζωγραφική του περιπέτεια, δίνοντας το μέσον για κάθε ατομική υπέρβαση. Κλυδωνισμοί, αναταράξεις, ισορροπίες all included. H ενδεχόμενη πτώση δεν είναι λόγος αναστολής των πτήσεων.

Από την άλλη πλευρά, τα έργα του έχουν την πρόκληση κάθε καμπύλης και τη δυσκολία κάθε κυρτής επιφάνειας, την ένταση του τόξου, το αιχμηρό του βέλους και του τριγώνου. Το Συν Ολον κρύπτεσθαι φιλεί, και θα διαφεύγει πάντα, προκαλώντας τη φαντασία να το σχηματοποιήσει.

Επιλέγοντας την κυρτή επιφάνεια, ο Γιάννης Αντωνόπουλος αντιστέκεται στην ευκολία του επίπεδου με κάθε έννοια και, έμμεσα, υπομνηματίζει, κριτικά, τη στρεβλή εικόνα του κατόπτρου μας, κυρτωμένου από την επιπεδότητά μας - και αυτό δεν είναι αντίφαση - είναι στάση.

Στον σιωπηλό απόηχο του μυθολογικού μας παρελθόντος, έντεχνα αποκομμένες εικαστικές λέξεις προσπαθούν να καταλάβουν την εύθραυστη περιπέτεια του Ίκαρου στο δαιδαλώδες σήμερα».

Πληροφορίες

Dépôt Art gallery: Νεοφύτου Βάμβα 5 - Κολωνάκι, τηλ.: 210 3648174. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή: 12:00 - 20:30, Σάββατο: 12:00 - 16:00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή