Ο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε μια αναμέτρηση με τον χρόνο

Το έργο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, για τρίτη χρονιά, στο θέατρο Τέσσερις Εποχές - Γιάννης Μόρτζος
Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017 10:20
unknown
A- A A+

Ογδόντα χρόνια μετά τον θάνατο του μεγάλου πολιτικού που διετέλεσε πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας και επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, του Ελευθέριου Βενιζέλου (1864 - 1936), η ζωή, η πορεία και τη δράση του παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή.

Λόγω της μεγάλης του επιτυχίας, το έργο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μόρτζου, παρουσιάζεται για τρίτη χρονιά, στο θέατρο Τέσσερις Εποχές - Γιάννης Μόρτζος (Μοσχονησίων 36 -  πλατεία Αμερικής).

Ένα όνειρο πολλών ετών

«Με το έργο αυτό, πραγματώνεται μια επιθυμία μου κι ένα όνειρο πολλών ετών. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποτελεί τη σημαντικότερη πολιτική προσωπικότητα της σύγχρονης ιστορίας μας. Κι ο δικός μου σκοπός είναι να αποδώσω τη ζωή και το έργο του με τη μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα». Με αυτά τα λόγια, εξηγεί ο Γιάννης Μόρτζος τους λόγους, που τον ώθησαν να ανεβάσει και να σκηνοθετήσει το συγκεκριμένο έργο και να ενσαρκώσει την ιστορική αυτή προσωπικότητα.

Μέσα από μια αναμέτρηση με τον χρόνο

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ξεκίνησε με την Κρητική Επανάσταση, διπλασίασε τα σύνορα της Ελλάδας, κέρδισε δύο Βαλκανικούς Πολέμους και βρέθηκε, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την  πλευρά των νικητών. Τα λόγια του χαρακτηριστικά και σοφά: «Οι πολιτισμένοι λαοί κερδίζουν την εξουσία με την ψήφο των πολλών, κυβερνώνται με την ικανότητα των ολίγων και μεγαλουργούν με την πνοή του ενός».

Στην παράσταση, μέσα από μια αναμέτρηση με τον χρόνο, η μορφή του Ελευθέριου Βενιζέλου παρουσιάζεται, φωτίζοντας γεγονότα, συμβάντα και άγνωστες πτυχές της ζωής του. Τα νεανικά του χρόνια, η Κρήτη, οι γυναίκες που αγάπησε, τα επιτεύγματα και τα λάθη των πολιτικών του επιλογών, οι νίκες και οι ήττες του ξετυλίγονται επί σκηνής.

Ταυτότητα παράστασης

Συγγραφέας: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, σκηνοθεσία: Γιάννης Μόρτζος, σκηνικά - κοστούμια - φωτογραφίες: Λαμπρινή Καρδαρά, μουσική: Φίλιππος Περιστέρης, video - οπτική απεικόνιση: Χριστίνα Οικονόμου, φωτισμοί: Τάκης Ποδαρόπουλος, φωτογραφίες: Δημήτρης Ασπιώτης, γραφικά: Βαγγέλης Καλαϊτζής. Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Βασίλης Σαμαριτάκης, Νικόλαος Κανατάς, Γιάννης Μόρτζος, Γιούλη Ζήκου, Ελεάννα Πουλίδα, Μιχάλης Καλιότσος, Μανώλης Γεραπετρίτης, Τιτίκα Μαρίνου.

Πληροφορίες

Θέατρο Τέσσερις Εποχές - Γιάννης Μόρτζος: Μοσχονησίων 36 -  πλατεία Αμερικής, τηλ.: 210 8812289. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21:15, Κυριακή: 19:15 (λαϊκή απογευματινή). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 15 ευρώ, Κυριακή λαϊκή απογευματινή: 10 ευρώ, φοιτητικά - ανεργίας - ατέλειες: 7 ευρώ.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή