Στη Βουλή το ν/σ για τον χρόνο εργασίας των γιατρών, αντιδράσεις για το επείγον της διαδικασίας

Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 13:13
UPD:13:15
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το απόγευμα έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους αρμόδιοι φορείς, ενώ η συζήτηση και ψήφισή του από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων θα ολοκληρωθεί αύριο.

A- A A+

Άρχισε, με τη διαδικασία του επείγοντος, η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την εναρμόνιση του ελληνικού Δικαίου με την Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου 2003, που αφορά την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ.

Το απόγευμα έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους αρμόδιοι φορείς, ενώ η συζήτηση και ψήφισή του από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων θα ολοκληρωθεί αύριο.

Η διαδικασία του επείγοντος εγκρίθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι δεν δίνεται χρόνος στους φορείς να εξετάσουν το νομοσχέδιο.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο περαιτέρω καθυστέρησης για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στη Κομισιόν, προκειμένου να μην επιβληθεί το πρόστιμο ύψους 150 εκατ. ευρώ το οποίο έχει επιδικαστεί στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2015.

Επιπλέον, επισήμανε ότι πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου είχε προηγηθεί εκτεταμένη διαβούλευση με τους γιατρούς και έχουν ληφθεί υπ' όψιν ορισμένες από τις προτάσεις τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, τονίζοντας ότι με τη συμφωνία που έγινε με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την Κομισιόν, η Ελλάδα θα αποφύγει το πρόστιμο «που θα ακύρωνε μεγάλο μέρος της αύξησης των κονδυλίων για την Υγεία».

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Βλάσης έκανε λόγο για ανικανότητα της κυβέρνησης, που όπως είπε, «1,5 χρόνο καθυστέρησε να φέρει το νομοσχέδιο και προσπαθεί μέσα σε δυο μέρες να αλλάξει, χωρίς διαβούλευση, σοβαρότατα ζητήματα που αφορούν την αξιολόγηση και την επιλογή γιατρών».

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας έκανε λόγο για καθαρή επιχείρηση αιφνιδιασμού της Βουλής και των γιατρών του ΕΣΥ και πρόσθεσε ότι κανείς δεν θα καταδικάσει τη χώρα, αν το νομοσχέδιο πάρει ΦΕΚ την επόμενη εβδομάδα.

Αρνητικός με τη διαδικασία του επείγοντος εμφανίστηκε και ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Γιάνης Αϊβατίδης.

«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη φαστ τρακ διαδικασία με την οποία γι' άλλη μια φορά επιχειρεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει. Διαφωνούμε με τη μεθόδευση αυτή, γιατί έχει να κάνει με τον πυρήνα του νομοσχεδίου», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Αντίθετα, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος τάχθηκε υπέρ της διαδικασίας του επείγοντος, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια να μπει τάξη σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας που είχε εγκαταλειφθεί.

«Δεν μπορούμε να νομοθετούμε με τη πλάτη στον τοίχο, ευτελίζεται η νομοθετική διαδικασία», τόνισε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή