Σαουδική Αραβία: «Ευθεία επίθεση από το Ιράν ο πύραυλος από την Υεμένη»

«Θα μπορούσε να θεωρηθεί και πράξη πολέμου»
Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 19:35
UPD:20:21
REUTERS/HANDOUT

Μέλος της πολιτικής προστασίας της Σαουδικής Αραβίας ερευνά κατεστραμμένη περιοχή μετά τον βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσαν ιρανόφιλοι απο την Υεμένη.

A- A A+

Για ευθεία στρατιωτική επίθεση εναντίον της Σαουδικής Αραβίας κατηγόρησε το Ιράν ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, αναφερόμενος στον βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσαν κατά του Ριάντ οι ιρανόφιλοι, σιίτες ισλαμιστές αντάρτες Χούδι από την Υεμένη.

Αυτή η κίνηση «θα μπορούσε να εκληφθεί και ως πολεμική πράξη», ανέφερε ο Σαουδάραβας διάδοχος στον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο είχε τηλεφωνική συνομιλία.

Το Σάββατο, ο πύραυλος αναχαιτίστηκε κοντά στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας και συγκεκριμένα στο διεθνές αεροδρόμιό της.

EURONEWS

Το Ιράν επισήμως αρνείται ότι εξοπλίζει το σιιτικό κίνημα των Χούδι, οι οποίοι έχουν καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία στην Υεμένη και από το 2015 αποτελούν στόχο στρατιωτικής διεθνούς συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία, η οποία στηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, υπό τον πρόεδρο Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ έκανε λόγο για «επικίνδυνη» δήλωση του πρίγκιπα.

Στόχος του βαλλιστικού πυραύλου τύπου Burkan H2 ήταν το διεθνές αεροδρομίο «Βασιλιάς Χαλέντ», 850 χιλιόμετρα από τα σύνορα Υεμένης - Σαουδικής Αραβίας και 11 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ριάντ.

Συντρίμια του πυραύλου έπεσαν εντός του χώρου του αερολιμένα.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) δήλωσε ότι η εκτόξευση πυραύλου αδιακρίτως προς κατά κύριο λόγο πολιτικό αεροδρόμιο αποτελεί έγκλημα πολέμου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή