Άρση του αποκλεισμού της Υεμένης ζητεί το Σ.Α. του ΟΗΕ από το Ριάντ

Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2017 07:44
UPD:10/11/2017 08:43
REUTERS/KHALED ABDULLAH
A- A A+

Την άρση του αποκλεισμού που επέβαλε από τη Δευτέρα στην Υεμένη, ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από τη συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Στη διάρκεια μιας συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, τα 15 κράτη-μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν «την ανησυχία τους» για την «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη», όπως δήλωσε ο πρεσβευτής της Ιταλίας στα Ηνωμένα Έθνη, Σεμπαστιάνο Κάρντι, ο οποίος ασκεί αυτόν τον μήνα την προεδρία στο σημαντικότερο όργανο του ΟΗΕ.

Τα κράτη-μέλη υπογράμμισαν ότι έχει «σημασία να παραμείνουν όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Υεμένης σε λειτουργία», πρόσθεσε ο Κάρντι σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Σ.Α..

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μαρκ Λόουκοκ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ξεσπάσει στην Υεμένη ο «μεγαλύτερος λιμός» των τελευταίων δεκαετιών, που θα έχει «εκατομμύρια θύματα», εάν δεν αρθεί ο αποκλεισμός που επέβαλε το Ριάντ.

EURONEWS

Ο αποκλεισμός των λιμανιών, των αεροδρομίων και των οδικών προσβάσεων στην Υεμένη αποτελεί συνέπεια της σύγκρουσης της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν. Η διένεξη αυτή άρχισε μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου το Σαββατοκύριακο από τους Υεμενίτες σιίτες αντάρτες Χούθι, που αναχαιτίστηκε κοντά στο Ριάντ. Η εκτόξευση του πυραύλου καταδικάστηκε από τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Μαρκ Λόουκοκ, ο οποίος επέστρεψε από μια επίσκεψή του στην Υεμένη, επισήμανε ότι ζήτησε την «άμεση επανέναρξη» της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου. Αξίωσε επίσης από το Σ.Α. να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον προσκόμματα στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από πλευράς της συμμαχίας της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία.

Η συμμαχία ενεπλάκη στον πόλεμο στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015 για να υποστηρίξει τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, που είχαν αναδιπλωθεί στο νότιο τμήμα της χώρας μετά την προέλαση των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τηλεφώνησε την Τετάρτη στον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Άντελ αλ Τζουμπέιρ, για να ζητήσει να αρθεί ο αποκλεισμός των λιμανιών και των αεροδρομίων της Υεμένης, σημείωσε ο Λόουκοκ.

Ο λιμός με τον οποίο είναι αντιμέτωπη η Υεμένη δεν μπορεί να συγκριθεί καν με αυτόν «στο Νότιο Σουδάν ή στη Σομαλία», προειδοποίησε το στέλεχος του ΟΗΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει «άμεση πρόσβαση σε όλα τα λιμάνια» για να διανεμηθούν τρόφιμα, καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή