Σύγχρονη «Ωραία κοιμωμένη» που συνομιλεί με το κλασικό

Από το Μπαλέτο της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, από 26 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου
Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017 09:20
A- A A+

Μια υπέροχη ιστορία αγάπης, η «Ωραία κοιμωμένη» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, θα μας μεταφέρει στον κόσμο του παραμυθιού, της φύσης και της φαντασίας, μέσα από τη νέα εντυπωσιακή της παραγωγή, σε χορογραφία του διακεκριμένου Σουηδού χορογράφου Πόντους Λίντμπεργκ, που παρουσιάζεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ: λεωφ. Συγγρού 364 - Καλλιθέα).

Σε μουσική διεύθυνση των Ανδρέα Τσελίκα και Ηλία Βουδούρη και σκηνικά και κοστούμια του Πάτρικ Κίνμονθ, το έργο παρουσιάζεται από το Μπαλέτο της ΕΛΣ, στις 26 Νοεμβρίου και στις 3, 15, 16, 22, 23, 29 και 31 Δεκεμβρίου.

Στην αρχική του μορφή, το τρίπρακτο μπαλέτο «Η ωραία κοιμωμένη» βασίζεται στο γνωστό παραμύθι «Η ωραία κοιμωμένη του δάσους» του Σαρλ Περώ, που εκδόθηκε το 1697. Αυτό, με τη σειρά του, στηρίζεται στο «Ήλιος, Σελήνη και Τάλια» της συλλογής «Παραμύθι των παραμυθιών» του Τζιανμπατίστα Μπαζίλε, η οποία εκδόθηκε το 1634. Το σενάριο του μπαλέτου το διαμόρφωσε ο Ιβάν Βζεβολόσκι και τη χορογραφία ο Μαριούς Πετιπά.

H χορευτική εκδοχή του διάσημου παραμυθιού του Σαρλ Περώ, όπως τη μελοποίησε ο Τσαϊκόφσκι, παρουσιάστηκε το 1890 και, από τότε μέχρι σήμερα, παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ΕΛΣ, η οποία έχει παρουσιάσει το έργο σε κλασικές χορογραφίες, προτείνει για την πρώτη της καλλιτεχνική περίοδο στις νέες της εγκαταστάσεις στο ΚΠΙΣΝ μια σύγχρονη χορογραφική προσέγγιση, που συνομιλεί με το κλασικό μπαλέτο.

Τη χορογραφία υπογράφει ο διακεκριμένος Σουηδός χορογράφος, χορευτής και κινηματογραφιστής Πόντους Λίντμπεργκ. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο πολυβραβευμένος Βρετανός σκηνογράφος και ενδυματολόγος Πάτρικ Κίνμονθ, ο οποίος αναγνωρίζεται ως μια πολύπλευρη προσωπικότητα των εικαστικών τεχνών, της όπερας, της μόδας και της φωτογραφίας, με μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων. Οι φωτισμοί είναι του Χρήστου Τζιόγκα. Ερμηνεύουν η Ορχήστρα, οι Α΄ Χορευτές, οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το Corps de ballet της ΕΛΣ.

Χαμένη για εκατό χρόνια σε έναν βαθύ ύπνο

Η ιστορία της «Ωραίας κοιμωμένης» εκτυλίσσεται σε ένα μακρινό βασίλειο, όπου, ο βασιλιάς και η βασίλισσα γιορτάζουν τη γέννηση της κόρης τους, της πριγκίπισσας Αυγής. Στη γιορτή, έχουν προσκληθεί όμορφες νεράιδες και ξωτικά, που καταφθάνουν, φέρνοντας δώρα στο νεογέννητο κοριτσάκι. Η κακιά μάγισσα, θυμωμένη που δεν προσκλήθηκε στη γιορτή, ορκίζεται να πάρει εκδίκηση. Όταν η πριγκίπισσα κλείσει τα δεκαέξι της χρόνια, η μάγισσα ρίχνει τα μάγια της, και το κορίτσι βυθίζεται σε έναν βαθύ ύπνο. Μετά από εκατό χρόνια, ένας ενάρετος πρίγκιπας τής δίνει το πολυπόθητο φιλί, και εκείνη ξυπνά.

Μια καλλιτεχνική εξερεύνηση του κύκλου της ζωής

Στην «Ωραία κοιμωμένη» των Λίντμπεργκ - Κίνμονθ, παρακολουθούμε την ιστορία μέσα από τη διαδοχή των τεσσάρων εποχών του χρόνου, οι οποίες συμβολίζουν τον κύκλο της ζωής: τη γέννηση, τον έρωτα, τον θάνατο. Στην εντυπωσιακή αυτή παραγωγή με τα πολύχρωμα σκηνικά που χορεύουν μαζί με τους χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ, προτείνεται μια σύγχρονη χορογραφική προσέγγιση, η οποία συνομιλεί με το κλασικό μπαλέτο.

Όπως εξηγεί ο Λίντμπεργκ: «Θέλαμε να προσεγγίσουμε με έναν ριζικά διαφορετικό τρόπο την “Ωραία κοιμωμένη” του Τσαϊκόφσκι, εδώ, σε αυτό το θαυμάσιο καινούριο θέατρο, σε συνομιλία με τη νέα και καινοτόμο αρχιτεκτονική του, γιορτάζοντας το πρώτο νέο του μπαλέτο. Υπό την έμπνευση, ίσως, του παιχνιδίσματος της αυστηρής αρχιτεκτονικής γεωμετρίας που συνυφαίνεται με την ελευθερία του περιβάλλοντος φυσικού τοπίου, η διαίσθησή μου με οδήγησε να στραφώ στη φύση.

Η δική μας “Ωραία κοιμωμένη” είναι μια καλλιτεχνική εξερεύνηση του κύκλου της ζωής. Ταξιδεύουμε μέσα από τον κύκλο των εποχών, τους συνεχώς εναλλασσόμενους πόλους του θανάτου και της αναγέννησης που ενυπάρχουν στη φύση, και αφηνόμαστε να βυθιστούμε στα ψυχολογικά βάθη του πρωτότυπου παραμυθιού, όπου ο ύπνος είναι ένα είδος θανάτου, από τον οποίο ξαναγεννιόμαστε κάθε μέρα, όπως η γη κοιμάται τον χειμώνα και ξυπνά με την ορμή της νέας δύναμης της ζωής, της νέας γενιάς, καθώς ξαναξυπνά κάθε άνοιξη.

Η αφήγηση ξεδιπλώνεται μέσα από τις τέσσερις εποχές, στις οποίες η πριγκίπισσα Αυγή συμβολίζει την ίδια τη φύση. Το έργο εξερευνά τις βίαιες εξωγενείς και ενδογενείς δυνάμεις που κοιμίζουν τη φύση, καθώς και την τρυφερότητα και τη ζεστασιά που την ξυπνούν. Σε αυτόν τον παραμυθένιο κόσμο, όπως και στην εμπειρία μας, η αφύπνιση είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης του θηλυκού με το αρσενικό».

Πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: λεωφ. Συγγρού 364 - Καλλιθέα, τηλ.: 213 0885700. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 26 Νοεμβρίου και 3, 15, 16, 22, 23 και 29 Δεκεμβρίου: 20.00, 31 Δεκεμβρίου: 19.00. Τιμές εισιτηρίων: 60, 45, 40, 30, 20, 15, φοιτητικό - παιδικό: 12 ευρώ, περιορισμένης ορατότητας: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (καθημερινά: 09.00 - 21.00), καταστήματα Public, ηλεκτρονικά: tickets.public.gr, ticketservices.gr και nationalopera.gr.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή