Επαφές Β. Κικίλια σε Λευκό Οίκο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Η Ν.Δ. επιδιώκει την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων» δήλωσε ο τομεάρχης Άμυνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017 13:13
UPD:13:18
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Σειρά επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους είχε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κοέν. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κοέν τόνισε ότι οι διακρατικές σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρές και ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως πόλο σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις παραδοσιακά και διαχρονικά ισχυρές και τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει την περαιτέρω ενίσχυσή τους, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας καθώς, όπως επισήμανε, χωρίς ασφάλεια δε μπορούν να υπάρχουν επενδύσεις και ανάπτυξη. Στη συνάντηση έγινε αναφορά και στη συμφωνία αναβάθμισης των F-16. Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι η Ν.Δ θεωρεί την αναβάθμιση των F-16 επιβεβλημένη, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει με διαφάνεια, αμοιβαία οφέλη για τις δύο χώρες και σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Επίσης, ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον ελληνικής καταγωγής σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου για θέματα τεχνολογίας, Μάικλ Κράτσιος. Ο κ. Κράτσιος ενημέρωσε τον κ. Κικίλια για την έμφαση που δίνει η διακυβέρνηση Τραμπ στην έρευνα και την τεχνολογία, για τη θωράκιση των ΗΠΑ από κυβερνοεπιθέσεις αλλά και την πρωτοπορία της στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, του 3D printing και των drones. Ο κ. Κικίλιας έκανε ειδική αναφορά στη στρατηγική θέση της Ελλάδας και ενημέρωσε τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου για τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τα θέματα ασφάλειας, άμυνας, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και το θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας.

Στον Λευκό Οίκο ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε και με τη σύμβουλο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς για θέματα Ευρώπης και Ρωσίας Μόλι Μοντγκόμερι και τον Άλτον Μπούλαντ από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν με τον τομεάρχη Άμυνας της Ν.Δ. για τη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ σε θέματα Ασφάλειας και Άμυνας, δίνοντας έμφαση στις ιδιαιτερότητες της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης και τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας. Ο κ. Κικίλιας έθεσε το θέμα της ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών και ασφάλειας και ενημερώθηκε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Πενς ενδέχεται να επισκεφθεί την Ελλάδα εντός του προσεχούς έτους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή