Υεμένη: Ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ανοιχτός στον διάλογο με Σ. Αραβία αν αρθεί ο αποκλεισμός

Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2017 13:24
UPD:15:06
REUTERS/Khaled Abdullah

«Καλώ τους αδελφούς μας στις γειτονικές χώρες (...) να σταματήσουν την επίθεσή τους και να άρουν τον αποκλεισμό (...) και θα γυρίσουμε σελίδα» είπε ο Σάλεχ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

A- A A+

Ανοιχτός σε συνομιλιες με τη Σαουδική Αραβία υπό την προϋπόθεση ότι θα άρει τον αποκλεισμό που επιβάλλει στην Υεμένη δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της χώρας Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, οι υποστηρικτές του οποίου αντιπαρατέθηκαν αυτή την εβδομάδα με την άλλη συνιστώσα του αντάρτικου.

«Καλώ τους αδελφούς μας στις γειτονικές χώρες (...) να σταματήσουν την επίθεσή τους και να άρουν τον αποκλεισμό (...) και θα γυρίσουμε σελίδα» είπε ο Σάλεχ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

«Υποσχόμαστε στους αδελφούς και γείτονές μας ότι από τη στιγμή που θα εγκαθιδρυθεί κατάπαυση του πυρός και αρθεί ο αποκλεισμός, θα κάνουμε απευθείας διάλογο μέσω της νόμιμης αρχής που εκπροσωπείται από το κοινοβούλιό μας», πρόσθεσε.

Οι δυνάμεις του Σάλεχ, που έχουν συμμαχήσει με το σιιτικό, φιλοϊρανικό κίνημα των Χούτι, πολεμούν από το 2015 εναντίον ενός στρατιωτικού συνασπισμού του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία και ο οποίος επενέβη στην Υεμένη για να υποστηρίξει τον διάδοχο του Σάλεχ, τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν αυτή την εβδομάδα στην πρωτεύουσα Σαναά ανάμεσα στους υποστηρικτές του Σάλεχ και τους Χούτι. Οι οδομαχίες προκάλεσαν δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς και από τις δύο πλευρές.

Πριν από λίγο ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ηγέτες του κόμματος του πρώην προέδρου Σάλεχ, Κόμμα Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου (GPC), θα επιστρέψουν στην αραβική εστία, σύμφωνα με το σαουδαραβικής ιδιοκτησίας ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Hadath.

Ο συνασπισμός κατηγορεί τον Σάλεχ ότι πρόδωσε τους Άραβες γείτονές του συμμαχώντας με δυνάμεις υπό την ηγεσία των Χούτι, οι οποίες όπως λέει υποστηρίζονται από το Ιράν.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή