Εντείνονται οι αεροπορικές επιδρομές της Σ. Αραβίας στην Υεμένη

Περιπλέκεται η κατάσταση μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου Σάλεχ
Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 10:44
UPD:10:50
REUTERS/KHALED ABDULLAH
A- A A+

Τις αεροπορικές του επιδρομές στην Υεμένη ενέτεινε ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία νωρίς σήμερα, καθώς το κίνημα των ανταρτών Χούτι εδραιώνει την εξουσία του στην πρωτεύουσα Σανάα, αφού δολοφόνησε τον πρώην σύμμαχό του και πρώην πρόεδρο της χώρας, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της προχώρησαν σε νέες επιδρομές, μία ημέρα αφότου ο γιος του Σάλεχ δεσμεύθηκε να ηγηθεί μιας εκστρατείας εναντίον των Χούτι.

Η παρέμβαση του Άχμεντ Άλι, πρώην επικεφαλής της Δημοκρατικής Φρουράς που κάποτε θεωρείτο πιθανός διάδοχος του πατέρα του, προσφέρει στον κίνημα κατά των Χούτι μια νέα ηγετική προσωπικότητα.

Ο πόλεμος στην Υεμένη, στον οποίο αντιπαρατίθενται οι Χούτι, με τη στήριξη του Ιράν, εναντίον ενός συνασπισμού υπό το Ριάντ που στηρίζει την κυβέρνηση του Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο πόλεμος έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό περισσότερων από δύο εκατομμυρίων. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί από την επιδημία χολέρας που έχει ξεσπάσει και ο λιμός απειλεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν σε έναν από τους χειρότερους λιμούς της σύγχρονης εποχής, ο οποίος έχει προκληθεί από την παρεμπόδιση της διανομής βοήθειας και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στη διάρκεια ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Οι εντεινόμενες εχθροπραξίες θα απειλήσουν και άλλες ζωές αμάχων και θα επιδεινώσουν τα δεινά τους», τόνισε.

Από την πλευρά του ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, στρατηγός Αλί Τζαφαρί, δήλωσε ότι οι εχθροί της Υεμένης κρύβονταν πίσω από την αλλαγή στάσης του Σάλεχ και εξήρε την άμεση καταστολή από τους Χούτι «του πραξικοπήματος των ιερών πολεμιστών», μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Ο θάνατος του Σάλεχ περιπλέκει ακόμη περισσότερα τα πράγματα στην Υεμένη. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις μελλοντικές συμμαχίες των υποστηρικτών του, που μέχρι πρότινος βοηθούσαν τους Χούτι. Σε δήλωσή του στο Reuters ο Άχμεντ Άλι δήλωσε ότι ο πατέρας του σκοτώθηκε «στα χέρια των εχθρών του Θεού και της χώρας». Πρόσθεσε επίσης ότι «θα αντιμετωπίσει τους εχθρούς της πατρίδας και της ανθρωπότητας, που προσπαθούν να εξαλείψουν την ταυτότητά της και τα κέρδη της και να ταπεινώσουν την Υεμένη και τους Υεμενίτες».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή