Αναίρεσε η Επιτροπή Εξοπλιστικών την απόφαση για τα βλήματα στη Σ. Αραβία

Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 17:04
UPD:18:46
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Αναίρεσε, κατά πλειοψηφία, τη σύμφωνη γνώμη που είχε δώσει για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής.

Με την αναίρεση της σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων συμφώνησαν όλα τα κόμματα που παρίσταντο στη συνεδρίαση. Η Ν.Δ. απείχε από αυτήν την ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντάς την «προσχηματική».

Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής αναιρεί τη θετική γνώμη της για συμφωνία που έχει περάσει από το ΚΥΣΕΑ.

Σήμερα συζητήσαμε το θέμα που είχαμε θέσει ομοφώνως από την προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, δηλαδή, το ενδεχόμενο ανάκλησης των αποφάσεων του Ιανουαρίου και του Μαρτίου που αφορούν τα βλήματα και τις βόμβες, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

«Αυτό που έγινε σήμερα είναι -μετά από μεγάλη επιχειρηματολογία και θα έλεγα και ένταση, όπου το κάθε κόμμα είπε την άποψή του- ότι καταλήξαμε κατά πλειοψηφία ότι πρέπει να ανακαλέσουμε, να αναιρέσουμε τις δύο αποφάσεις, τις αποφάσεις του Ιανουαρίου και του Μαρτίου του 2017 που αφορούν την πώληση των βλημάτων και των βομβών» σημείωσε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι η σημερινή αναίρεση γνώμης της επιτροπής εξοπλιστικών, για να είναι εκτελεστή και να παράγει μία έννομη συνέπεια για το κράτος, χρειάζεται και απόφαση του ΚΥΣΕΑ».

«Η Βουλή είπε σήμερα ότι πρέπει να υπάρξει αναίρεση, ανάκληση αυτών των δύο αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ» εξήγησε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η απόφαση που έλαβε σήμερα η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων έχει «ηθικοπολιτική διάσταση». Πρόσθεσε πως όταν υπάρχουν τρεις αποφάσεις της Ευρωβουλής φέτος, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κλιμάκωση του διεθνούς ενδιαφέροντος και της διεθνούς πίεσης για να σταματήσει ο εξοπλισμός της Σαουδικής Αραβίας, διότι κρίνεται ως υπεύθυνη για ανθρωπιστική καταστροφή με τα όπλα που παίρνει από διάφορες χώρες. Άρα, συνέχισε, έχουμε μία νέα διεθνή πραγματικότητα, την οποία οφείλει να συνυπολογίσει και η χώρα μας.

Ο κ. Φίλης παράλληλα έστρεψε τα βέλη του κατά της Νέας Δημοκρατίας. Όπως είπε, προφανώς και υπήρχαν και παλαιότερες αποφάσεις. «Είναι λοιπόν περίεργο πώς, ενώ οι ευρωβουλευτές των κομμάτων ψηφίζανε αυτές τις αποφάσεις στην Ευρωβουλή, οι βουλευτές των ίδιων κομμάτων -των κομμάτων μας- στην ελληνική Βουλή δεν είχαν την ανάλογη στάση. Και αν αυτό το ερώτημα ισχύει για όλους μας -και είμαι πρόθυμος να πάρω κι εγώ την ευθύνη του κόμματός μου- θεωρώ ότι αυτό το ερώτημα είναι ακόμη μεγαλύτερο όταν η Ν.Δ., προχθές, στην Ευρωβουλή, καταψήφισε την πρόταση για εμπάργκο στη Σαουδική Αραβία, λέει ότι ψήφισε μία παρόμοια πρόταση του Λαϊκού Κόμματος, αλλά όλοι ξέρουμε τι ψήφισε και τι καταψήφισε, και άρα είναι σημαντικό ότι σήμερα εδώ αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία, κατά τη γνώμη μου υποκριτικά».

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ αρνήθηκε να πάρει μέρος στην ψηφοφορία διότι δεν θέλει να καταδικάσει και να αναιρέσει αυτήν την απόφαση στην Ελλάδα. «Και αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο ερώτημα γιατί δεν θέλει» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του κόμματός του απάντησε: «Εγώ έκανα αυτοκριτική για τη στάση και του κόμματός μας και της κυβέρνησής μας. Δεν κρύβουμε τα λόγια μας. Καθαρές κουβέντες. Δεν κάνω τον Πόντιο Πιλάτο. Και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παραδέχθηκε ότι υπάρχει ζήτημα αναθεώρησης της στάσης και για τα βλήματα και για τις βόμβες».

Ο κ. Φίλης ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων αποφάσισε στην προσεχή συνεδρίασή της να ασχοληθεί με τη στάση που τήρησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε τον λόγο εντός της Επιτροπής, στη συνεδρίαση που ήταν κεκλεισμένων των θυρών, και λίγο μετά τα όσα είπε είχαν δημοσιευθεί σε sites, κατά παράβαση της μυστικότητας της συνεδρίασης.

Προσχηματική πάντως χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η Ν.Δ. θεώρησε πως η επίκληση του Ευρωκοινοβουλίου, «μετά την απόφασή μας του Ιανουαρίου να πουλήσουμε τα όπλα είναι καθαρά προσχηματική και εμείς αρνούμαστε να μετέχουμε σε προσχηματικές διαδικασίες για διευκολυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ». Είπε ακόμη ότι πρότεινε εφεξής να περνάνε δύο φορές από την Επιτροπή Εξοπλιστικών τέτοιες συμφωνίες.

Ο βουλευτής είπε επίσης μετά από ερώτηση, ότι η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, σήμερα, στην πραγματικότητα δεν ισχύει, καθώς, όπως και ο υπουργός φέρεται να δήλωσε στην Επιτροπή, παρήλθε η προθεσμία για την κατάθεση της ανέκκλητης πίστωσης.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα του επιμένει πως στην Επιτροπή Εξοπλιστικών πρέπει να προσέλθουν πρόσωπα που σχετίζονται με τη συμφωνία πώλησης πυρομαχικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και ότι σήμερα κατέθεσε ερωτήματα για το θέμα του μεσάζοντα και την ιδιότητα του κ. Μπούρα.

Ανέφερε ακόμη πως ενώ η ημερήσια διάταξη έκανε λόγο για ενημέρωση επί της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, ετέθη θέμα να ανακληθεί η γνώμη της Επιτροπής. Σημείωσε ακόμη ότι «η ανάκληση ή η αναίρεση γνώμης δεν αλλάζει τίποτε και το ΚΥΣΕΑ είναι εκείνο που πρέπει να ανακαλέσει την απόφαση».

«Από σήμερα, η σύμφωνη γνώμη που είχε δώσει η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία αναιρείται» δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, συμπληρώνοντας ότι η εξέλιξη συνιστά πολιτική ήττα της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Πάνου Καμμένου. Ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε ότι μετά τη σημερινή συνεδρίαση, «η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εξοπλιστικών δεν υπάρχει για όλα όσα έχουν συμβεί το καλοκαίρι και αφήνουν πολιτικά έκθετο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, διότι έχουν αποκαλυφθεί συγκεκριμένα πράγματα σε σχέση με τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη και επειδή υπάρχει και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Αναφορικά με τα ερωτήματα που έθεσε νωρίτερα σήμερα η Ν.Δ. σε σχέση με τη συμφωνία για την πώληση πυρομαχικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, πηγές του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας εξέφραζαν την απορία τους γιατί οι βουλευτές της Ν.Δ. που συμμετείχαν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων δεν έθεσαν τα ερωτήματα τους στον κ. Κυριακίδη, ο οποίος παρίστατο στη συζήτηση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε το λόγο κατά προτεραιότητα στην έναρξη της συζήτησης και όλα όσα δήλωσε, αναπαράχθηκαν στον ηλεκτρονικό Τύπο.

Τέλος, οι ίδιες πηγές αναφορικά με θέμα που έχει θέσει η ΝΔ για τον ρόλο του κ. Τάσου Μπούρα, σημειώνουν ότι «στη ΓΔΑΕ υπηρετεί ο Συνταγματάρχης Ιωάννης Μπούρας». «Υπάρχει συνεργάτης του υπουργού που είναι νυμφευμένη με συνεπώνυμο του Συνταγματάρχη και που μπορεί να πέρασε να πάρει τη γυναίκα του από το υπουργείο», σχολίαζαν οι πηγές του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας απαντώντας στο ερώτημα της Ν.Δ. ποια η σχέση του κ. Τάσου Μπούρα με το υπουργείο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή