Χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη χορωδία King’s College Choir

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 10:15
Kevin Leighton/Kevin Leighton
A- A A+

Φέρνοντας το πνεύμα των Χριστουγέννων, η παγκοσμίου φήμης αγγλική χορωδία των 100 ηχογραφήσεων, μια από τις καλύτερες χορωδίες όλου του κόσμου σε αγαπημένα κάλαντα, ύμνους και χριστουγεννιάτικα τραγούδια, η King’s College Choir, μας επισκέπτεται για μία και μοναδική εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη), την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

KEVIN LEIGHTON / KING'S COLLEGE CAMBRIDGE/KEVIN LEIGHTON / KING'S COLLEGE CAMBRIDGE

Η χορωδία King’s College Choir έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 100 ηχογραφήσεις και πάρα πολλές διεθνείς περιοδείες. Εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, εκατομμύρια πιστοί ακροατές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν κάθε χρόνο τη ραδιοφωνική μετάδοση της λαμπρής χριστουγεννιάτικης συναυλίας της, ενώ η τηλεοπτική μετάδοση της χριστουγεννιάτικης λειτουργίας της, από το 1954, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού εντός και εκτός βρετανικών συνόρων.

Σε αυτήν τη συναυλία, το διάσημο ιστορικό σύνολο King’s College Choir, υπό τον Στίβεν Κλίομπερι, θα προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους ένα εορταστικό πρόγραμμα με κάλαντα, χριστουγεννιάτικα τραγούδια και θρησκευτικούς ύμνους φημισμένων συνθετών, από την προκλασική εποχή έως σήμερα. Επίσης, θα παρουσιαστούν συνθέσεις για εκκλησιαστικό όργανο, τις οποίες θα ερμηνεύσουν ο Χένρι Ουέμπσντεϊ και ο Ντόναλ Μακ Καν.

Με παγκόσμια φήμη και αναγνώριση

Η Χορωδία του King’s College (Κολεγίου του Βασιλιά), με έδρα το Κέμπριτζ, οφείλει την ύπαρξή της στον Ερρίκο ΣΤ΄, που ίδρυσε το Κολέγιο, το 1441, και οραματίστηκε τους καθημερινούς ψαλμούς στις Θείες Λειτουργίες μέσα στο περίφημο Παρεκκλήσι του Κολεγίου του. Η αρχική αυτή σύλληψη αποτελεί θεμέλιο λίθο της Χορωδίας, την οποία απαρτίζουν 16 παιδιά - χορωδοί, 14 φοιτητές - υπότροφοι χορωδιακού τραγουδιού και 2 υπότροφοι εκκλησιαστικού οργάνου.

Το Σύνολο απέκτησε παγκόσμια φήμη, χάρη στην ετήσια χριστουγεννιάτικη ραδιοφωνική μετάδοση της Λειτουργίας του, με τίτλο «Φεστιβάλ Εννέα Αναγνωσμάτων και Καλάντων». Πρόκειται για τη μακροβιότερη ραδιοφωνική μετάδοση ετήσιας Λειτουργίας, η οποία γίνεται από το BBC εδώ και 90 χρόνια. Επίσης, από το 1954, η Χορωδία τελεί μια χριστουγεννιάτικη Λειτουργία που μεταδίδεται τηλεοπτικά, με τον τίτλο «Carols from King’s».

Χάρη και στις εκτενείς ηχογραφήσεις της, η Χορωδία του King’s College είναι γνωστή διεθνώς και προσκαλείται στις μεγαλύτερες σκηνές. Από το 2012, απέκτησε δική της δισκογραφική εταιρεία (Nine Lessons & Carols). Το 2014, η ηχογράφησή της στο Ρέκβιεμ του Φορέ παρέμεινε για 28 εβδομάδες στα τσαρτ κλασικής μουσικής στην Αγγλία και αναδείχθηκε σε ένα από τα πλέον ευπώλητα άλμπουμ κλασικής μουσικής της χρονιάς. Το 2015, κυκλοφόρησε το άλμπουμ «1615: Gabrieli in Venice», το πρώτο άλμπουμ κλασικής μουσικής που έκανε χρήση της τεχνολογίας Dolby Atmos, αναπαράγοντας την ακουστική του παρεκκλησίου.

Τις Λειτουργίες της έχουν παρακολουθήσει οι μονάρχες της Μεγάλης Βρετανίας, από την Ελισάβετ Α΄ έως τη σημερινή βασίλισσα, πολιτικοί αρχηγοί, από τον Τσόρτσιλ έως τον Γκορμπατσόφ, και προσωπικότητες, όπως ο Κάρολος Δαρβίνος, που αγαπούσε τόσο το King’s College Choir, ώστε, όταν βρισκόταν στο Κέμπριτζ, έβαζε τους μικρούς χορωδούς να τραγουδούν αποκλειστικά γι’ αυτόν. 

Η Χορωδία οφείλει πολλά στους αρχιμουσικούς της των τελευταίων 140 χρόνων (Α. H. Mann, Boris Ord, David Willcocks, Philip Ledger, Stephen Cleobury). Από το 1870, οι μικροί χορωδοί εκπαιδεύονται στη Σχολή του King’s College. Επιλέγονται ύστερα από ακρόαση (η σχετική κοινοποίηση γίνεται σε όλη την Αγγλία) σε ηλικία 6 - 9 ετών και μπαίνουν στη Χορωδία σε ηλικία 8 - 9 ετών.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Τιμές εισιτηρίων: 9 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι), 14 ευρώ (ζώνη Ε), 22 ευρώ (ζώνη Δ), 28 ευρώ (ζώνη Γ), 36 ευρώ (ζώνη Β), 42 ευρώ (ζώνη Α), 50 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη). Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 - Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή