Έκδοση του «mr. Bitcoin» στις ΗΠΑ αποφάσισε ο Άρειος Πάγος

Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 15:00
UPD:15:41
Nikos Libertas / SOOC/Nikos Libertas
A- A A+

Στις ΗΠΑ θα εκδοθεί τελικά ο Mr Bitcoin- Αλεξάντερ Βίνικ με απόφαση του Αρείου Πάγου. Τον τελευταίο λόγο θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος σύμφωνα με τον νόμο, εχει δικαίωμα να ανατρέψει την απόφαση.

Ο 38χρονος Ρώσος κατηγορείται από την αμερικανική δικαιοσύνη για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων – εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων. 

Υπέρ της έκδοσης του Αλεξάντερ Βινικ είχε ταχθεί το Συμβούλιο Εφετών, ωστόσο οι συνήγοροι του 38χρονου άσκησαν έφεση στον Άρειο Πάγο.

Ο εκζητουμενος εχει αρνηθεί οτι ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας, περιορίζοντας τον ρόλο του σε αυτόν του απλού τεχνικού. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα (BTC-e) θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τη συσχετίζει με τη δράση ύποπτων προσώπων, χάκερ, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.

Αίτημα για έκδοση του Βίνικ είχαν υποβάλει και οι ρωσικές αρχές που υποστηρίζουν ότι έχει διαπράξει απάτη ύψους 10.000 ευρώ, υπογράφοντας συμβόλαιο για την προμήθεια προϊόντων χωρίς ποτέ να τα παραδώσει, και ενώ είχε καρπωθεί τα χρήματα της προκαταβολής.

Πάντως, ο 38χρονος Ρώσος είχε εκφράσει την επιθυμία του να εκδοθεί και να δικαστεί στην πατρίδα του.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή