Μακρόν: Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση στην Υεμένη

Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017 08:11
UPD:09:08
REUTERS/POOL

Για τη Γαλλία, δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση στη σύγκρουση στην Υεμένη» και είναι «επιτακτικό τα δύο μέρη να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Μακρόν απευθυνόμενος στον βασιλιά Σαλμάν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής που είχαν την 24η Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το Ελιζέ.

A- A A+

Την πλήρη άρση του αποκλεισμού της Υεμένης, προκειμένου να επιτραπεί η διανομή βοήθειας στη χώρα όπου εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, από τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας.

Για τη Γαλλία, δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση στη σύγκρουση στην Υεμένη» και είναι «επιτακτικό τα δύο μέρη να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Μακρόν απευθυνόμενος στον βασιλιά Σαλμάν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής που είχαν την 24η Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Γαλλία καταδίκασε σθεναρά την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τους αντάρτες Χούθι εναντίον του Ριάντ τη 19η Δεκεμβρίου.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης σχετικά με τη Συρία. Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ευχή να επαναληφθεί «η διαδικασία της Γενεύης» και να υπάρξει «ένα ισορροπημένο σχέδιο ειρήνης» προκειμένου να εξευρεθεί μια «λύση που θα συμπεριλαμβάνει και θα σέβεται όλες τις κοινότητες» στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ευχαρίστησε τον Σαουδάραβα μονάρχη για τη δωρεά 100 εκατομμυρίων ευρώ από το Ριάντ στην αντιτρομοκρατική δύναμη της λεγόμενης Ομάδας των Πέντε (G5) του Σαχέλ, η οποία δεν έχει μπορέσει μέχρι τώρα να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για να αναλάβει δράση. Η Σαουδική Αραβία έχει προτείνει να οργανωθεί τον Ιανουάριο μια συνάντηση για να εξεταστούν οι εξελίξεις και τον Φεβρουάριο μια σύνοδος διεθνών δωρητών στις Βρυξέλλες.

Τον Νοέμβριο ο Μακρόν είχε πραγματοποιήσει ένα ταξίδι-αστραπή στο Ριάντ, όπου συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Το 2018 ο Γάλλος πρόεδρος σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ιράν, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, τον Λίβανο και την Ιορδανία.

Η Σαουδική Αραβία ηγείται από το 2015 μιας στρατιωτικής συμμαχίας η οποία ενεπλάκη στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι. Οι τελευταίοι κατέχουν μεγάλο μέρος της χώρας, καθώς και την πρωτεύουσα Σαναά. Το Ριάντ έχει επιβάλει αποκλεισμό στη χώρα και επιτρέπει τη διέλευση φορτίων με ανθρωπιστική βοήθεια και εμπορεύματα μόνο αφού επιθεωρηθούν.

ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμοί έχουν εκφράσει έντονες επικρίσεις για τον αποκλεισμό αυτό, καθώς στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου καταγράφεται η πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο. Ο αριθμός των νεκρών από το 2015 ξεπερνά τους 8.750 ανθρώπους, εκ των οποίων πολλοί ήταν άμαχοι, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΟΗΕ. Παράλληλα, το 80% του πληθυσμού εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια για την ιατρική περίθαλψη, την πρόσβαση σε πόσιμο νερό, τα τρόφιμα.

Την περασμένη εβδομάδα η συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση διαβεβαίωσε ότι το λιμάνι Χοντάιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, θα παραμείνει ανοικτό «για μια περίοδο τριάντα ημερών» ώστε να μπορέσουν να φθάσουν στην Υεμένη πλοία που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και εμπορεύματα, κυρίως τρόφιμα και καύσιμα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, ΑFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή