Νορβηγία: Ανεστάλησαν οι πωλήσεις όπλων στα ΗΑΕ, λόγω Υεμένης

Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018 08:43
UPD:09:08
SHUTTERSTOCK

Όπως ανέφερε το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, μολονότι δεν υπάρχει μέχρι τώρα κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι πυρομαχικά κατασκευασμένα στη Νορβηγία έχουν χρησιμοποιηθεί στην Υεμένη, ο κίνδυνος να συμβεί αυτό αυξάνεται εξαιτίας της εμπλοκής των ΗΑΕ στη σύρραξη.

A- A A+

Την αναστολή των εξαγωγών όπλων και πυρομαχικών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισε η κυβέρνηση της Νορβηγίας, εξαιτίας των ανησυχιών ότι θα μπορούσαν χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Υεμένη.

Τα ΗΑΕ συμμετέχουν στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που συγκροτήθηκε το 2015 και επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν και ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά. Έκτοτε, οι εχθροπραξίες έχουν στοιχίσει τη ζωή 10.000 και πλέον ανθρώπων, ενώ 3 εκατομμύρια άτομα έχουν εκτοπιστεί, με τη χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, μολονότι δεν υπάρχει μέχρι τώρα κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι πυρομαχικά κατασκευασμένα στη Νορβηγία έχουν χρησιμοποιηθεί στην Υεμένη, ο κίνδυνος να συμβεί αυτό αυξάνεται εξαιτίας της εμπλοκής των ΗΑΕ στη σύρραξη.

Οι προϋπάρχουσες άδειες για την εξαγωγή όπλων και πυρομαχικών ακυρώθηκαν προσωρινά και δεν θα εκδοθούν νέες υπό τις παρούσες συνθήκες. Η απόφαση της νορβηγικής διπλωματίας πάρθηκε την 19η Δεκεμβρίου αλλά δεν είχε δημοσιοποιηθεί μέχρι χθες.

Το 2016, οι εξαγωγές νορβηγικών όπλων και πυρομαχικών στα ΗΑΕ σχεδόν διπλασιάστηκαν, φθάνοντας σε αξία τα 79 εκατομμύρια κορόνες (9,7 εκατ. δολάρια), από 41 εκατ. το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της νορβηγικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλη του κοινοβουλίου της Νορβηγίας διεξήγαγαν επί μήνες μια εκστρατεία για την αναστολή των εξαγωγών όπλων και πυρομαχικών στα ΗΑΕ.

Η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και σε άλλα κράτη που συμμετέχουν στη συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ έχουν προκαλέσει αντεγκλήσεις και σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Βρετανίας. Τον περασμένο μήνα, δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε το αίτημα ακτιβιστών να ακυρωθούν πωλήσεις όπλων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων επειδή χρησιμοποιούνται στην Υεμένη κατά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Όμως το Εργατικό Κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βρετανία, ανέφερε ότι θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για την αναστολή όλων των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία, ωσότου υπάρξουν αποδείξεις πως δεν χρησιμοποιούνται βρετανικά όπλα «εναντίον άμαχου πληθυσμού» στην Υεμένη.

Η Νορβηγία δεν επιτρέπει πωλήσεις όπλων ή πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία. Το θέμα των πωλήσεων όπλων αναμένεται να συζητηθεί εντός του μήνα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του νορβηγικού κοινοβουλίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή