Γαλλία: Μακρόν - Φιλίπ υποδέχονται τους επικεφαλής 140 πολυεθνικών

Με στόχο την προβολή μιας Γαλλίας φιλικής προς την επιχειρηματικότητα
Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018 14:05
UPD:14:10
EPA/MATTHIEU ALEXANDRE / POOL
A- A A+

«Στον δρόμο για το Νταβός», ο Εμανουέλ Μακρόν είχε την ιδέα να προτείνει μια στάση στο παλάτι των Βερσαλλιών, για τους επικεφαλής 140 πολυεθνικών επιχειρήσεων - μία συνάντηση κορυφής με τα αφεντικά των πολυεθνικών, στην οποία ο Γάλλος πρόεδρος έχει δώσει τον αγγλόφωνο τίτλο «Choose la France» (Διάλεξε τη Γαλλία).

Για να τους δελεάσει να αποδεχθούν την παρισινή παράκαμψη, ο κ. Μακρόν δεν εφείσθη προσπαθειών.

Το καλωσόρισμα θα γίνει από τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ και 15 μέλη της κυβέρνησης, με την ευκαιρία του μεσημεριανού γεύματος, στη χρυσοποίκιλτη αίθουσα υποδοχής του παλατιού.

Θα ακολουθήσουν σε στιλ «speed dating» οι κατ' ιδίαν ολιγόλεπτες συναντήσεις των επιχειρηματιών με τους διάφορους υπουργούς.

Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, παρέμβαση για την τεχνητή νοημοσύνη από τον βραβευμένο μαθηματικό και νυν βουλευτή της πλειοψηφίας Σεντρίκ Βιλανί και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι από τον τριπλό ολυμπιονίκη Τόνι Εστανγκιέ (κανό).

Με απόφαση του προέδρου, οι πόρτες θα είναι κλειστές για κάμερες και δημοσιογράφους, σε αντίθεση με προηγούμενες παρόμοιες συναντήσεις στις οποίες δινόταν ιδιαίτερη προβολή.

Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι αυτό γίνεται για να υπάρξει άνεση και ελευθερία για «άμεσες ανταλλαγές και συζητήσεις».

Ορισμένοι σχολιαστές όμως θεωρούν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατηγορείται ήδη ως «πρόεδρος των πλουσίων», θέλει να αποφύγει τις εικόνες που θα επισφράγιζαν με τον τρόπο τους κάτι τέτοιο.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους θα παρευρεθεί στο κλείσιμο της συνάντησης το απόγευμα, οπότε και θα απευθύνει ομιλία στα αγγλικά.

Προηγούμενα θα έχει ορισμένες διμερείς συναντήσεις, όπως με τον πρόεδρο της Google και με το υπ' αριθμόν 2 του Facebook.

Ανάμεσα στους επικεφαλής των πολύ μεγάλων πολυεθνικών που δηλώνουν παρουσία, σημειώνουμε τους : Lloyd Blankfein (Goldman Sachs), Vasant Narasimhan (Novartis), Jamie Dimon (JPMorgan), James Quincey (Coca-Cola), Emmanuel Faber (Danone), Sundar Pichai (Google), Sheryl Sandberg (Facebook).

Το δείπνο, το οποίο ετοιμάζει ο διάσημος σεφ Αλέν Ντικάς, θα δοθεί στην πιο μεγάλη αίθουσα του παλατιού, στη «La galerie des Batailles», που διακοσμείται από 33 πίνακες με τις μεγάλες στρατιωτικές νίκες της Γαλλίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η Γαλλία ελπίζει στο κλείσιμο συμφωνιών για περίπου 10 επενδυτικά σχέδια, που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε τρία έως πέντε έτη, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.

Την Τετάρτη, ο Εμανουέλ Μακρόν θα πετάξει για το Νταβός της Ελβετίας για να συναντήσει την παγκόσμια οικονομική ελίτ.

Στόχος του προέδρου της Γαλλίας, με τον συνδυασμό των δύο γεγονότων, είναι να πείσει για την «ελκυστικότητα» της Γαλλίας, να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις και να πείσει τα ανώτατα στελέχη των πολυεθνικών ότι τα συμφέρει, μετά το Brexit, να μετακινηθούν στη Γαλλία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή