Υεμένη: 16 νεκροί από ρουκέτες και αεροπορικές επιδρομές

Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 08:32
UPD:08:38
REUTERS/KHALED ABDULLAH
A- A A+

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας εικονολήπτης, μια γυναίκα και ένα παιδί, σκοτώθηκαν στην επαρχία Τάιζ, στη νοτιοδυτική Υεμένη, από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τους σιίτες αντάρτες Χούθι, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Παράλληλα, αεροπορική επιδρομή που πιστεύεται ότι έκαναν αεροσκάφη της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην επαρχία Σαάντα, στη βόρεια Υεμένη, έπληξε το κτήριο όπου στεγαζόταν μια κλινική με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, όπως δήλωσαν κάτοικοι.

Στην Τάιζ, έξι ρουκέτες εβλήθησαν στη διάρκεια των εγκαινίων ενός κτιριακού συγκροτήματος των υπηρεσιών ασφαλείας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις στρατιωτικοί και πέντε πολίτες, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι ρουκέτες αυτές έπεσαν στην κοινότητα Νάσμα, κοντά στην πόλη Τάιζ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.

Στην τελετή ήταν παρόντες ο υφυπουργός Εσωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής. Το υεμενίτικο τηλεοπτικό δίκτυο Μπελκίς ανέφερε ότι ένας εικονολήπτης του, ο Μοχάμεντ αλ Κούντσι, έχασε τη ζωή του και καταδίκασε τον «βομβαρδισμό των Χούθι».

Οι σιίτες αντάρτες επιβεβαίωσαν ότι επιτέθηκαν εναντίον των εγκαταστάσεων με βαλλιστικούς πυραύλους και έκαναν λόγο για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SABA, το οποίο ελέγχουν.

Η Τάιζ, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης, ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, όμως πολλές περιοχές στα περίχωρά της παραμένουν στα χέρια των Χούθι, οι οποίοι έχουν τη στήριξη του Ιράν κι είχαν εκδιώξει την κυβέρνηση από τη Σαναά το 2014. Μερικούς μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2015, επενέβη στον πόλεμο η Σαουδική Αραβία, επικεφαλής μιας αραβομουσουλμανικής στρατιωτικής συμμαχίας.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια χώρα που συμμετέχει στη συμμαχία, ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα ότι ένας στρατιώτης της σκοτώθηκε στην Υεμένη, χωρίς να διευκρινίσει ούτε την ημερομηνία που έχασε τη ζωή του, ούτε τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη αυτό.

Στην επαρχία Σαάντα, ο βομβαρδισμός στη μικρή κλινική έγινε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με κατοίκους. Εκπρόσωπος της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ δήλωσε πως δεν έχει κανένα σχόλιο. Παρά τις καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων ότι η συμμαχία κάνει βομβαρδισμούς «αδιακρίτως», η Σαουδική Αραβία διαβεβαιώνει ότι δεν στοχοθετεί εσκεμμένα τους άμαχους.

Στην ίδια επαρχία, δύο άνθρωποι, μια γυναίκα επτά μηνών έγκυος και ο σύζυγός της, σκοτώθηκαν επίσης τη Δευτέρα όταν αεροπορικός βομβαρδισμός έπληξε έναν αλευρόμυλο που ανήκε σε έναν κουνιάδο της γυναίκας, δήλωσαν κάτοικοι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή