Ν. Κορέα: Στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων θα παραστεί ο Άμπε

Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018 06:58
UPD:08:27
REUTERS/INQUAM PHOTOS
A- A A+

Τη Νότια Κορέα πρόκειται να επισκεφθεί τον επόμενο μήνα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, για να παρευρεθεί στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιοντσάν, διαψεύδοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία θα απέφευγε να μεταβεί στη χώρα για να δείξει τη δυσαρέσκειά του αναφορικά με τη νέα θέση της Σεούλ σχετικά με τις «γυναίκες ανακούφισης».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιαπωνική εφημερίδα Sankei ο Άμπε ανέφερε ότι θα πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες εν μέρει για να τονίσει στον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν πως το Τόκιο δεν αποδέχεται την αξίωση της Σεούλ να γίνουν περισσότερα για να προσφερθεί βοήθεια στις «γυναίκες ανακούφισης», όπως αποκαλούνται κατ' ευφημισμόν οι Νοτιοκορεάτισσες που είχαν εξαναγκαστεί να δουλέψουν στα πορνεία των αυτοκρατορικών δυνάμεων την περίοδο της ιαπωνικής στρατιωτικής κατοχής στην Κορέα.

Βάσει μιας συμφωνίας (2015) ανάμεσα στον Άμπε και την προκάτοχο του Μουν, η Ιαπωνία ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τις «γυναίκες ανακούφισης» και διέθεσε 1 δισεκατομμύριο γεν (7,3 εκατ. ευρώ) ως βοήθεια στις γυναίκες αυτές. Όμως η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας τόνισε αυτόν τον μήνα ότι η συμφωνία εκείνη δεν ικανοποίησε τις ανάγκες των θυμάτων και αξίωσε να γίνουν περισσότερα.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Κυανός Οίκος, η προεδρία της Νότιας Κορέας, χαιρέτισε την απόφαση του Άμπε να επισκεφθεί τη χώρα για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν.

«Οι δύο κυβερνήσεις (...) συζήτησαν σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Άμπε για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν και καλωσορίζουν την απόφαση της Ιαπωνίας να ανακοινώσει επίσημα την επίσκεψη», ανέφερε το δελτίο Τύπου του Κυανού Οίκου.

Ο Σίνζο Άμπε τόνισε μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου ότι θέλει να μεταφέρει στον Μουν την «σταθερή θέση της Ιαπωνίας αναφορικά με τη συμφωνία για το ζήτημα των "γυναικών ανακούφισης"», αλλά και να τονίσει την «ανάγκη» να «υπάρξει στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της απειλής της Βόρειας Κορέας».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή