Άγρια και ανελέητη διεκδίκηση αγάπης

«Φθινοπωρινή σονάτα» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας
Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 11:30
A- A A+

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου Σουηδού σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, το σπουδαίο έργο του, «Φθινοπωρινή σονάτα», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία  Άρη Τρουπάκη, στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (Κεφαλληνίας 16Α΄ - Κυψέλη), από τις 26 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για ένα έργο, όπου ο Μπέργκμαν στοχάζεται για την αγάπη, πλάθοντας δύο χαρακτήρες υποδείγματα. Δύο χαρακτήρες που είναι δύο κόσμοι εκ διαμέτρου αντίθετοι. Μάνα και κόρη. Η κόρη της οποίας είναι εύκολο να αγαπήσει και δύσκολο να αγαπηθεί και η μάνα της οποίας είναι εύκολο να αγαπηθεί και δύσκολο να αγαπήσει.

Μοιραία επανένωση, βαθιά τραυματισμένη

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει: «Στη “Φθινοπωρινή σονάτα” του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, παρακολουθούμε τη συνάντηση μιας μητέρας με την κόρη της, μετά από επτά ολόκληρα χρόνια που δεν είχαν δει η μία την άλλη. Η μητέρα, πιανίστα διεθνούς φήμης, με μια ζωή μακριά και πέρα από κάθε οικογενειακή δέσμευση, προσπαθεί να ξαναβρεί τη στοργή και την παρηγοριά που της λείπει στην αγκαλιά της κόρης της, αλλά η σχέση τους είναι, από χρόνια, βαθιά τραυματισμένη.

Η κόρη, όσο κι αν θέλει, δεν μπορεί να κρύψει άλλο κλειδωμένα στα συρτάρια της τα παράπονα, την οργή, το μίσος και τον θυμό που της έχει προκαλέσει η μητέρα της. Με χειρονομίες αδέξιες, σχεδόν απεγνωσμένες, σπασμωδικές, ζητεί ξανά και ξανά στο βλέμμα της μια έστω στιγμιαία επιβεβαίωση. Η διεκδίκηση γίνεται κι από τις δύο πλευρές όλο και πιο άγρια, πιο βαθιά και πιο ανελέητη.

Ξεναγοί μας στη μοιραία επανένωση των δύο γυναικών είναι ο σύζυγος της κόρης, ένας σιγόφωνος άντρας που επιμένει να ελπίζει πως θα ξανακερδίσει τη χαμένη ευτυχία στο πλάι της γυναίκας του, και η μικρότερη αδερφή της, χτυπημένη από μια παραλυτική ασθένεια, που, με τις άναρθρες κραυγές της, τις καλεί και τις ξανακαλεί στο παιδικό της δωμάτιο. Εκεί που, κάποτε, ξέχασαν το πιο πονεμένο, αλλά και πιο μονάκριβο κομμάτι του εαυτού τους».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση από τα σουηδικά: Ζάννης Ψάλτης, σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Άρης Τρουπάκης, σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανολωπούλου, σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου, επιμέλεια κίνησης: Μαρία Αλβανού, treiler παράστασης: Χρήστος Δήμας, φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή. Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη (Σαρλότ), Δέσποινα Κούρτη (Εύα), Δημήτρης Ήμελος (Πάστωρ Βικτώρ).

Πληροφορίες

Θέατρο οδού Κεφαλληνίας: Κεφαλληνίας 16Α΄ - Κυψέλη, τηλ.: 210 8838727. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 20.00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21.00. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη και Πέμπτη: κανονικό: 12 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων - ΑΜΕΑ: 10 ευρώ, 5 ευρώ, Παρασκευή και Κυριακή: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων - ΑΜΕΑ: 13 ευρώ, 5 ευρώ, Σάββατο: κανονικό: 18 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων - ΑΜΕΑ: 13 ευρώ, 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμείο θεάτρου, ηλεκτρονικά: viva.gr.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή