ΟΗΕ: Εγκρίθηκε ο διορισμός του Γκρίφιθς ως ειδικού επιτετραμμένου στην Υεμένη

Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 07:38
UPD:07:56
REUTERS/JOE PENNEY
A- A A+

Τον διορισμό του Μάρτιν Γκρίφιθς στη θέση του ειδικού επιτετραμμένου των Ηνωμένων Εθνών για την Υεμένη, επικύρωσε την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Βρετανός Γκρίφιθς είναι ο τρίτος απεσταλμένος που αναλαμβάνει να συντονίσει την αναζήτηση λύσης σε αυτή τη σύγκρουση μέσα σε επτά χρόνια.

Ο νυν ειδικός επιτετραμμένος, ο Μαυριτανός Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, είχε καταστήσει σαφές ότι δεν ήθελε να παραμείνει στη θέση αφού εκπνεύσει η ισχύς της σύμβασής του στο τέλος του μήνα. Ο απερχόμενος επιτετραμμένος, τη μεσολάβηση του οποίου απέρριπταν οι σιίτες αντάρτες Χούθι, δεν κατάφερε να επιτύχει κανένα αποτέλεσμα εντός των ορίων των προσπαθειών του ΟΗΕ για να τερματιστεί ο πόλεμος τους με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, η οποία έχει καταφύγει στο νότιο τμήμα της χώρας κι υποστηρίζεται από μια αραβική στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Ο προκάτοχος του Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, ο Τζαμάλ Μπενομάρ, είχε παραιτηθεί το 2015, έπειτα από την κατάρρευση των προσπαθειών που κατέβαλε επί τέσσερα χρόνια για να υπάρξει συμφωνία πολιτικής μετάβασης.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ειρήνη, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, «διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην επίλυση κρίσεων, τις διαπραγματεύσεις, τη διαμεσολάβηση και τις ανθρωπιστικές υποθέσεις», εκτίμησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προτείνοντας στο Σ.Α. τον διορισμό του.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, 22,2 εκατομμύρια Υεμενίτες -το 76% του πληθυσμού της φτωχότερης χώρας του αραβικού κόσμου- έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με τον λιμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από 2.200 άνθρωποι πέθαναν από την επιδημία χολέρας η οποία ξέσπασε στη χώρα τον Απρίλιο του 2017.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή