Χρωματιστοί ήχοι σε «Συμφωνικά ζωγραφικά soundtracks»

Το συμφωνικό έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 6 και 7 Μαρτίου
Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 11:15
A- A A+

Αντλώντας έμπνευση από τους πίνακες επτά σπουδαίων ζωγράφων, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου δημιούργησε το μουσικό έργο «Συμφωνικά ζωγραφικά soundtracks», το οποίο παρουσιάζεται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Μπαλατσινού, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (λεωφ. Συγγρού 107), στις 6 και 7 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ.

Αν η φαντασία έχει χρώματα, τότε αυτά έχουν και τη δική τους μουσική. Αναρριχώνται στο πεντάγραμμο, συναντούν τις νότες και φτιάχνουν τις δικές τους μελωδίες. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δημήτρης Παπαδημητρίου περιηγείται στις διάφορες εποχές της ζωγραφικής τέχνης, για να συνθέσει ένα μουσικό έργο. Όμως, αυτή τη φορά, εμβαθύνει στην ιδέα της συμπόρευσης των τεχνών. Αναπτύσσει, σαν ταινίες, τους πίνακες στην κρυμμένη τους διάσταση, αυτήν του Χρόνου, και ντύνει τη μουσική µε τα χρώματα που γεννά ο ήχος. Μα, πάνω από όλα, τις συνθέσεις του γεννά η μεγαλοφυής ματιά των ζωγράφων, διαφορετική, αλλά συγκλίνουσα, τελικά, στη μουσική.

Οι «κόσμοι» επτά σπουδαίων ζωγράφων σκιαγραφούνται µε τις νότες, μεταμορφώνονται σε μουσικά πορτρέτα και µας αποκαλύπτονται ως αυτόνομα μουσικά έργα. Δύο από αυτά αντλούν την έμπνευσή τους από συγκεκριμένους πίνακες και, στη συναυλία, παρουσιάζονται με τον αρχικό τους τίτλο. Πρόκειται για την «Παιδική συναυλία» του Γιώργου Ιακωβίδη και το «Νησί των νεκρών» του Άρνονλντ Μπέκλιν. Τα υπόλοιπα πέντε μέρη αποτελούν την οπτική του συνθέτη πάνω στο σύνολο του έργου των ζωγράφων που ενέπνευσαν τη μουσική του και τιτλοφορούνται: «Κλοντ Μονέ: Αντικατοπτρισμοί του φωτός στον χρόνο», «Τζάκσον Πόλοκ: Οι διαδικασίες του χάους και Οι παράξενοι ελκυστές», «Έντουαρντ Χόπερ: Η στιγμή ως νεκρά φύση», «Ανρί ντε Τουλούζ - Λοτρέκ: Χορεύτριες και ακροβάτισσες» και «Ιβάν Αϊβαζόφσκι: Μεταλλάξεις του θανάτου στη θάλασσα».

Με τα «Συμφωνικά ζωγραφικά soundtracks», η συνεχής αλληλεπίδραση των τεχνών συντελεί εκ νέου στη γένεση του προσωπικού μουσικού υλικού του Δημήτρη Παπαδημητρίου, αποκαλύπτοντας την ιδιαίτερη σχέση του με τα εικαστικά, αλλά και τον κινηματογράφο.

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση - Κεντρική Σκηνή: λεωφ. Συγγρού 107 - Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 25, 20, 15, 10, 7 ευρώ, μειωμένο, φίλος, μικρή παρέα (5 - 9 άτομα): 20, 16, 12, 8 ευρώ, μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 18, 14, 11, 7 ευρώ, κάτοικος γειτονιάς: 7 ευρώ, ΑΜΕΑ - άνεργοι: 5 ευρώ, συνοδός ΑΜΕΑ: 10 ευρώ.

Πώληση εισιτηρίων: ταμείο Στέγης (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), εμπορικό κέντρο Golden Hall (ισόγειο), καταστήματα: Γερμανός, Cosmote και Ιανός οδού Σταδίου, τηλεφωνικά:  210 9005800, γραμμή Φίλων της Στέγης: 213 0178200 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 20:00), ηλεκτρονικά: sgt.gr και στο groupsales@sgt.gr, η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώνετε το εισιτήριό σας, από όπου κι αν βρίσκεστε, και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς