Ευ. Βενιζέλος: Άκυρη κάθε πράξη της Προανακριτικής - Δεν έχει συσταθεί νόμιμα

Επιστολή Ευ. Βενιζέλου προς την Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis
Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 17:59
UPD:19:59
Christos Simatos
A- A A+

Σειρά ενστάσεων κατέθεσε με επιστολή του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, σημειώνοντας πως θεωρεί άκυρη κάθε πράξη της Επιτροπής.

Στην επιστολή του, ο κ. Βενιζέλος καταγγέλλει παραβίαση των προϋποθέσεων του άρθρου 154 παρ. 3 εδ. α΄ Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο «η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης των Υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν».

Όπως τονίζει, στην πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που έγινε δεκτή από την Ολομέλεια της Βουλής στη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2018, δεν εξατομικεύονται και δεν προσδιορίζονται καθόλου οι πράξεις ή οι παραλείψεις που θεωρούνται αξιόποινες.

Συμπληρώνει, δε, ότι ως προς το πρόσωπό του στην πρόταση για σύσταση Προανακριτικής δεν περιλαμβάνεται καμία απολύτως αναφορά, πλην αυτής που περιέχεται στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελέως το οποίο παρατίθεται στον πρόλογο της πρότασης, ενώ δεν του αποδίδεται καμία πράξη ή παράλειψη η οποία να προσδιορίζεται έστω συνοπτικά αλλά με τη σαφήνεια που απαιτεί το άρθρο 154 παρ. 3 εδάφιο α΄ του Κανονισμού της Βουλής.

«Η υιοθέτηση της προδήλως αόριστης και δικονομικά απαράδεκτης αυτής πρότασης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ από την Ολομέλεια της Βουλής δεν θεραπεύει την ακυρότητα της πρότασης και της απόφασης. Αντιθέτως το γεγονός ότι η Ολομέλεια αποφάσισε να κινηθεί η διαδικασία του άρθρου 86 παρ. 3 του Συντάγματος και των άρθρων 155 επ. του Κανονισμού της Βουλής χωριστά για κάθε ένα από τα πρόσωπα που αναφερόντουσαν στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελέως χωρίς να στρέφεται καν ονομαστικά εναντίον τους η πρόταση των βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, επιτείνει την ακυρότητα αυτή που είναι ούτως η άλλως απόλυτη», υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος. 

Καλεί επίσης την Επιτροπή να αναπέμψει τη σχετική απόφαση κατά το μέρος που τον αφορά. «Σε κάθε δε περίπτωση προβάλλω τη σχετική ένσταση και δηλώνω ότι θεωρώ άκυρη κάθε πράξη της Επιτροπή σας η οποία δεν έχει συσταθεί νόμιμα, αλλά κατά παραβίαση του άρθρου 154 παρ.3 εδ. α´ του Κανονισμού της Βουλής», συμπληρώνει ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, στην επιστολή του επισημαίνει ότι «εφόσον η Επιτροπή αποφασίσει να συνεχίσει, παρά την ένσταση απαράδεκτου και ακυρότητας της απόφασης της Ολομέλεια της Βουλής στην συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου για την σύστασή της, υποβάλλω επικουρικά τις ακόλουθες ενστάσεις και αιτήματα, με τη ρητή δήλωση επιφύλαξης όλων των δικαιωμάτων μου»:

  1. Καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων - Ένσταση απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας και της εξέτασης των ανώνυμων μαρτύρων.
  2. Κλήση για εξέταση των τριών μαρτύρων, επωνύμως.
  3. Κλήση για εξέταση ως μαρτύρων του Κωνσταντίνου Φρουζή και της σημερινής διοίκησης της Novartis.
  4. Άμεση υποβολή από την Novartis προς την Επιτροπή των δεδομένων που έλαβε άδεια να διαβιβάσει σε αρχές των ΗΠΑ.

Εξάλλου, μέσω της επιστολής, ο κ. Βενιζέλος ενημερώνει την Επιτροπή για τη μήνυση που έχει καταθέσει κατά του μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και κατά «των αυτουργών και συνεργών δέσμης ποινικών αδικημάτων που έχουν τελεσθεί σε σχέση με την έως τώρα διαχείριση της υπόθεσης Novartis».

Τέλος, ζητεί από την Επιτροπή να αναπτύξει ενώπιον της, αυτοπροσώπως και προφορικώς, τις ενστάσεις του.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή