Κίνημα Αλλαγής: «Σύννεφα» πάνω από το συνέδριο

Ποιοι λόγοι οδήγησαν τη Χαριλάου Τρικούπη στην απόφαση για διορισμό και όχι εκλογή συνέδρων
Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2018 09:36
UPD:09:38
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

Έντονο παρασκήνιο, διαφωνίες και προβληματισμό για την πραγματική απήχηση του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής που θα γίνει 16 -18 Μαρτίου, λίγους μόλις μήνες μετά τη συμμετοχή 212.000 πολιτών για την εκλογή της Φώφης Γεννηματά, κρύβει η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη να ματαιώσει τις κάλπες για την εκλογή συνέδρων και να προχωρήσει στον διορισμό τους.

Σε μία πρώτη ανάγνωση, η απόφαση αποτελεί κίνηση αποδοχής της πρότασης του Ποταμιού που εδώ και καιρό ζητούσε διορισμό και όχι εκλογή συνέδρων για δύο λόγους:

  • Πρώτον, για να αποφευχθεί η μάχη των μηχανισμών που θα προκαλούσε εκφυλισμό της διαδικασίας και αρνητική εικόνα έναντι της κοινής γνώμης.
  • Δεύτερον, για να αποφύγει την οργανωτική αναμέτρηση με το ΠΑΣΟΚ.

Η πρώτη ανάγνωση όμως δεν αποδίδει την πραγματικότητα που είναι διαφορετική, ενώ η συζήτηση για τη δημοσκοπική απώλεια περίπου πέντε ποσοστιαίων μονάδων από τις ημέρες εκλογής της κ. Γεννηματά ως νέας προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, κυριαρχεί στο παρασκήνιο.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός λόγος της ματαίωσης της ψηφοφορίας για την εκλογή συνέδρων ήταν η μικρή συμμετοχή που αυτομάτως θα δημιουργούσε συγκρίσεις με τη μεγάλη συμμετοχή στην ψηφοφορία για πρόεδρο στο Κίνημα Αλλαγής. Οι συγκρίσεις αυτές θα οδηγούσαν στο πολιτικό συμπέρασμα ότι το εγχείρημα δεν έλκει όπως λίγους μήνες πριν. Έτερος λόγος είναι το γεγονός ότι υπήρξαν μεγάλα οργανωτικά προβλήματα στη διαδικασία, αλλά και τα γνωστά «κόλπα» στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ από τότε που ψηφιζόταν από το 40% ή 45% των πολιτών, με στόχο την επικράτηση κάποιων συνέδρων αρεστών στην ηγεσία με παράτυπο. Λέγεται ότι για τέτοιες υποθέσεις υπήρξαν έντονες διαφωνίες και επεισόδια , ακόμα και ανάμεσα σε στενούς συνεργάτες της κ. Γεννηματά.

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να υπερβεί ένα νοσηρό κλίμα που μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικό στην προσπάθεια που γίνεται για νέο ξεκίνημα, η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για «ιδρυτικό συνέδριο ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό, με συνιδρυτές όλες τις δυνάμεις και τα στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, χωρίς αποκλεισμούς» . Είπε ακόμα ότι «ο κόσμος αγκάλιασε το εγχείρημα και εξέφρασε σε όλη την Ελλάδα το ενδιαφέρον του, με αποτέλεσμα την εγγραφή 35.000 νέων μελών, που συνολικά έφτασαν τα 130.000 ενεργά μέλη» και απέδωσε την απόφαση για διορισμό και όχι εκλογή ήταν για τη «συμμετοχή ως συνέδρων όλων όσοι εξέφρασαν τη βούληση να στρατευτούν και να παραστούν στο ιδρυτικό συνέδριο καταθέτοντας τη σχετική υποψηφιότητα», οι οποίοι κατά τη Χαριλάου Τρικούπη υπερκαλύπτουν την απαιτούμενη αναλογία με τους συνέδρους.

Τη Δευτέρα, συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή