Σουηδία: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λεβέν είχε ο υπ. Εξωτερικών της Β. Κορέας

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 14:11
UPD:14:13
REUTERS/TT NEWS AGENCY
A- A A+

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, ο οποίος βρίσκεται στη Στοκχόλμη για συνομιλίες με τη σουηδική κυβέρνηση στο πλαίσιο διπλωματικής αποκλιμάκωσης ανάμεσα στη Δύση και την Πιονγιάνγκ, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του τελευταίου.

«Είχαν μια συνάντηση. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα γα το περιεχόμενό της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του κ. Λεβέν, Γιονάταν Χολστ.

Ο Ρι Γιονγκ Χο έφθασε το βράδυ στη σουηδική πρωτεύουσα μαζί με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του τμήματος Βόρειας Αμερικής του υπουργείου του, Τσόε Κανγκ Ιλ, έπειτα από στάση στο Πεκίνο. Γευμάτισε στο υπουργείο με τη Σουηδή ομόλογό του Μαργκότ Βάλστρεμ και στη συνέχεια μετέβη στη βορειοκορεατική πρεσβεία, χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Η Σουηδία, που εξελέγη μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2017-2018, πραγματοποιεί αυτή τη μεσολάβηση με την ιδιότητά της ως εκπροσώπου των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Αυστραλίας στην Πιονγκγιάνγκ.

Σύνοδο Κορυφής με τη Β. Κορέα επιθυμεί η Ιαπωνία

Στο μεταξύ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε εξέφρασε την ευχή να υπάρξουν συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα, μετά τα σχέδια της Πιονγιάνγκ για πραγματοποίηση συνόδων κορυφής με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής Προεδρίας.

Τα σχόλια του κ. Άμπε έγιναν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, στη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για την επίλυση του θέματος της απαγωγής Ιαπώνων πολιτών από τη Βόρεια Κορέα.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή