Ερντογάν: Μετά το Αφρίν, έχουν σειρά και άλλες πόλεις των Κούρδων

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 16:02
UPD:20/03/2018 08:57
REUTERS/UMIT BEKTAS
A- A A+

Την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, μαζί με Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, σε άλλες κουρδοκρατούμενες πόλεις της βόρειας Συρίας, μετά το Αφρίν, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Την Κυριακή, η πόλη Αφρίν, πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονιού, έπεσε στα χέρια του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, μετά την υποχώρηση των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Η Τουρκία θεωρεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια τον έλεγχο της συριακής πλευράς των τουρκοσυριακών συνόρων από τις YPG, λόγω των δεσμών τους με το παράνομο στο τουρκικό έδαφος Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK). Τόσο το πολιτικό σκέλος των YPG, PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) όσο και το PKK αναγνωρίζουν ως ηγέτη και καθοδηγητή τους τον έγκλειστο από το 1999 στην Τουρκία Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

EURONEWS
Τα τουρκικά σχέδια σε Συρία και Ιράκ μετά την κατάληψη της Αφρίν

Η πόλη Μάνμπιτζ, δυτικά του Ευφράτη, στη βόρεια Συρία, αναμένεται να είναι ο επόμενος στόχος Τουρκίας - FSA, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση, καθώς εκεί σταθμεύουν και Αμερικανοί στρατιωτικοί, ως συνεργάτες των YPG και άλλων δυνάμεων στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, η οποία όμως έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή