Ν.Δ.: Αδράνεια του υπ. Εργασίας για την επιστροφή παράνομων περικοπών σε συντάξεις

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 11:24
UPD:11:25
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

«Ολιγωρία και αδράνεια» στο θέμα της επιστροφής «παράνομων περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις» καταλογίζουν στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας 18 βουλευτές της Ν.Δ. σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, διεκδικούν αναδρομικά από τις παράνομες μειώσεις -με άθροισμα συντάξεων (κύριων και επικουρικών) άνω των 1.300 ευρώ- μέχρι 1-6-2016. Τα ποσά των επιστροφών, για το διάστημα από 1-6-2016 έως σήμερα, ανέρχονται μέχρι και τα 1.800 ευρώ για κύριες και μέχρι τα 900 ευρώ για επικουρικές συντάξεις.

Επικαλούμενοι σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, οι βουλευτές εξηγούν ότι «οι παράνομες μειώσεις σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων  συνταξιούχων συνίστανται στο γεγονός ότι τα ταμεία εξακολουθούν να παρακρατούν τις περικοπές των Ν.4093/2012 και Ν.3986/2011 στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε πλασματικά ποσά, δηλαδή, στα ποσά πριν τις μειώσεις που επιβλήθηκαν βάση του νόμου “Κατρούγκαλου” (Ν.4387/2016, άρθρο 96) από τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, με κατώτερο πλαφόν τα 1.300 ευρώ μικτά (άθροισμα κύριας και επικουρικής)».

Ως αποτέλεσμα, σημειώνουν, επιβάλλεται «ψαλίδι» σε πλασματικά, δηλαδή στα παλιά ποσά, ενώ αν λαμβάνονταν ως βάση το νέο ποσό μετά τις μειώσεις τόσο στην επικουρική όσο και στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, οι μειώσεις θα ήταν σημαντικά μικρότερες ή ακόμη και μηδενικές.

«Υπολογίζεται, πως αυτές οι παράνομες μειώσεις πλήττουν -για 21 μήνες μέχρι σήμερα- εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους όλων των ταμείων (Δημοσίου, ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΜΤΣ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών, ΝΑΤ) με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης μεγαλύτερο των 1.300 ευρώ» προσθέτουν οι ερωτώντες βουλευτές.

Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «αποπροσανατολιστική και άκρως υποκριτική» τη δήλωση του υφυπουργού Εργασίας για τη διαδικασία της επιστροφής των παράνομων κρατήσεων. Όπως αναφέρουν, «η αναφορά του για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων επιστροφής κρατήσεων από τους συνταξιούχους είναι απαράδεκτη, καθώς ο μηχανισμός του υπουργείου Εργασίας διαθέτει τη δυνατότητα -και μάλιστα χωρίς την βασανιστική διαδικασία της αίτησης- να υπολογίσει άμεσα τις επιστροφές».

Οι βουλευτές καλούν την αρμόδια υπουργό να απαντήσει αν «η “λανθασμένη” παρακράτηση σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων οφείλεται σε παράλειψη ή σκοπιμότητα», καθώς και να διευκρινίσει ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των θιγόμενων συνταξιούχων.

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές: Κωνσταντίνος Τασούλας, Ιωάννης Βρούτσης, 1. Νότης Μηταράκης, Θεόδωρος Καράογλου, Βασίλειος Οικονόμου, Ιάσων Φωτήλας, Κωνσταντίνος Βλάσης, Στέργιος Γιαννάκης, Βασίλειος Γιόγιακας, Γεώργιος Κασαπίδης, Χρήστος Κέλλας, Αικατερίνη Μάρκου, Γεωργία Μαρτίνου, Αθανάσιος Καββαδάς, Εμμανουήλ Κόνσολας, Δημήτριος Κυριαζίδης, Χρήστος Μπουκώρος, Ιωάννης Αντωνιάδης.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή