Ιράκ: Θα αποτρέψουμε επιθέσεις Κούρδων ανταρτών κατά Τουρκίας

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 18:17
UPD:18:20
REUTERS/Alaa Al-Marjani

Χάιντερ Αλ Αμπάντι

A- A A+

Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις θα εμποδίσουν τους Κούρδους αντάρτες οι οποίοι εδρεύουν στο βόρειο Ιράκ να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι.

Η δέσμευση του κ. Αμπάντι έγινε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μία ημέρα αφότου η Άγκυρα απείλησε να επέμβει αν αποτύχει η επιχείρηση της Βαγδάτης εναντίον των ανταρτών στην περιοχή του Σιντζάρ.

Η Τουρκία διαμαρτύρεται εδώ και καιρό ότι οι μαχητές του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK) δρουν ελεύθερα από το Σιντζάρ εξαπολύοντας επιθέσεις σε τουρκικούς στόχους στην άλλη πλευρά των συνόρων.

«Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει την εντολή να μην επιτρέψουν την παρουσία ξένων μαχητών στην περιοχή των συνόρων», φέρεται να είπε ο Χ. Αμπάντι στον Μπ. Γιλντιρίμ.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράκ, αντιστράτηγος Οτμάν Αλ Γάνμι, έστειλε παρόμοιο μήνυμα κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης που πραγματοποίησε στις ιρακινές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Σιντζάρ, όπως μετέδωσε ο κρατικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Iraqi Media Network. «Ο ιρακινός στρατός ελέγχει πλήρως το Σιντζάρ και τη μεθόριο με την Τουρκία», είπε.

Την Δευτέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας πρόκειται να συναντηθεί με Ιρακινό αξιωματούχο για να συζητήσουν την επιχείρηση των ιρακινών δυνάμεων στο Σιντζάρ. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα πράξει «ό,τι είναι απαραίτητο» αν αποτύχει η επιχείρηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή.

Πηγές στο βόρειο Ιράκ ανέφεραν την περασμένη Παρασκευή ότι το PKK θα αποσυρθεί από το Σιντζάρ, όπου εδραιώθηκε το 2014, αφού πήγε εκεί για να βοηθήσει τη μειονότητα των Γιαζίντι οι οποίοι δέχονταν επίθεση από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή