Οι κουρδοσυριακές SDF «δεν γνωρίζουν τίποτε» περί αποχώρησης των ΗΠΑ

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 16:34
UPD:17:06
REUTERS/AHMAD NADEEM
A- A A+

Οι υποστηριζόμενες από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) δήλωσαν ότι δεν έχουν ενημερωθεί εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο να αποσυρθούν οι δυνάμεις των ΗΠΑ που επιχειρούν στη Συρία στο πλαίσιο του συνασπισμού εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε την Πέμπτη να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη Συρία «πολύ σύντομα».

Οι SDF, αιχμή του δόρατος των οποίων αποτελεί η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, είναι ο κύριος εταίρος του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού στη Συρία, όπου περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες επιχειρούν κατά του Ισλαμικού Κράτους, γνωστού επίσης ως ISIS.

«Η συνεργασία και η συντονισμός μας με τον συνασπισμό συνεχίζεται στο πλαίσιο του προγράμματος υποστήριξης και των κοινών επιχειρήσεων σε όλες τις περιοχές», αναφέρει ο εκπρόσωπος των SDF Κίνο Γκάμπριελ σε γραπτό μήνυμά του στο πρακτορείο Reuters.

Αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Τραμπ, είπε ότι «δεν ήταν σαφής» και σημείωσε ότι «δηλώσεις που προέρχονται από άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους ούτε το επιβεβαίωσαν ούτε το αρνήθηκαν».

«Δεν γνωρίζουμε τέτοιο σχέδιο»

Απαντώντας σε ερώτηση εάν οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νόιερτ δήλωσε ότι δεν είναι ενήμερη για ένα τέτοιο σχέδιο.

Ερωτηθείς εάν οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί για την απόφαση να αποσυρθούν ή εάν ετοιμάζονται να αποχωρήσουν, ο εκπρόσωπος του συνασπισμού είπε ότι δεν θα προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για μελλοντικές επιχειρήσεις.

Σε απαντήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Reuters, ο συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να έχει υπό τον έλεγχό του έδαφος σε δύο θέσεις στη Συρία - κοντά στη Χατζίν κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη και στην Ντασίσα κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Είπε εξάλλου οι επιθετικές επιχειρήσεις του συνασπισμού έχουν περιοριστεί ως αποτέλεσμα των γεγονότων στη βορειοδυτική Συρία, όπου οι SDF και οι YPG μάχονται εναντίον της τουρκικής εισβολής που έχει στόχο τις YPG στον θύλακα Αφρίν.

«Ο συνασπισμός και οι SDF συνεχίζουν να βρίσκουν ευκαιρίες να εκμεταλλεύονται την αδυναμία του ISIS και να πραγματοποιούν πλήγματα εναντίον των τρομοκρατών που έχουν απομείνει», είπε.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή