Παμποντιακές εκδηλώσεις από την Ένωση Ποντίων Σουρμένων

Στον δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης, 11 με 15 Απριλίου
Δευτέρα, 09 Απριλίου 2018 08:05
A- A A+

Γιορτάζοντας τα 94 χρόνια από την ίδρυσή της, η Ένωση Ποντίων Σουρμένων, που, ως γνήσιος εκφραστής και θεματοφύλακας της ποντιακής παράδοσης, διατηρεί την πολιτιστική κληρονομιά ως βασικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας των Ποντίων, διοργανώνει για μια ακόμα φορά το «Παμποντιακόν Πανοΰρ τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα», στον δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Στη συνείδηση των Ποντίων, οι εκδηλώσεις στα Σούρμενα είναι μεγάλος θεσμός αντίστασης στην τάση για αποσύνθεση της κοινωνίας μας και των πολιτιστικών μας αξιών. Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 11 έως τις 15 Απριλίου και περιλαμβάνουν εκθέσεις, προβολές, παρουσίαση ιστορικών ντοκουμέντων, ποδοσφαιρικό συναπάντημα παλαίμαχων προσφυγικών ομάδων, ποντιακό γλέντι και χορευτικά συγκροτήματα.

Αναλλοίωτο «Ταφικό Έθιμο»

Πριν 96 χρόνια, ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες στον ιστορικό Πόντο, οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης των Σουρμένων στον σημερινό δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης, παράλληλα με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για επιβίωση, δεν λησμόνησαν ούτε στιγμή, ως ιερή παρακαταθήκη, την τιμή στους νεκρούς τους, το «Ταφικό Έθιμο», το οποίο διασώζεται από την αρχαιότητα και συνεχίζεται μέσα στη χριστιανική πίστη.

Όπως κάθε χρόνο, την εβδομάδα της Διακαινησίμου, ο σύλλογος διοργανώνει πενθήμερες εκδηλώσεις, που κορυφώνονται την Κυριακή του Θωμά με την τέλεση του «Ταφικού Εθίμου», στο Κοιμητήριο των Σουρμένων. Ένα έθιμο που έφεραν μαζί τους από τον Πόντο, οι Πόντιοι της περιοχής των Σουρμένων Αττικής, και τελείται με ευλάβεια, αναλλοίωτο εδώ και 96 χρόνια.

Εκεί, το έθιμο γιορταζόταν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, γεγονός που φανερώνει την πίστη του ποντιακού λαού στη χριστιανική αντίληψη για την ανάσταση των νεκρών και τον σεβασμό προς εκείνους, αφού τους αφιέρωναν τη δεύτερη μέρα της μεγάλης αυτής γιορτής της Χριστιανοσύνης. Πλήθος Ποντίων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό συγκεντρώνεται στα Σούρμενα, για να βιώσει από κοντά το ποντιακό αυτό έθιμο. Αφού παρακολουθήσουν, το πρωί της Κυριακής του Θωμά, τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων, ιερείς και ποίμνιο κατευθύνονται στο κοιμητήριο της περιοχής. Εκεί, ο καθένας πηγαίνει στον οικογενειακό τάφο. Οι νοικοκυρές στρώνουν τραπεζομάντηλα, στα οποία ακουμπούν τσουρέκια, κόκκινα αυγά, μεζέδες, ούζο και όλοι μαζί περιμένουν τον ιερέα να τελέσει τρισάγιο.

«Οι συγγενείς συζητούν για τα κεκοιμημένα προσφιλή πρόσωπα, θυμούνται τα προτερήματά τους, τις καλοσύνες τους και ό,τι προκαλεί την αίσθηση της ζωντανής παρουσίας των νεκρών ανάμεσά τους. Γιατί η μέρα αυτή αφιερώνεται στην ανάσταση των νεκρών. Είναι μέρα χαράς και όχι πονεμένης ανάμνησης» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, Γιώργος Σαραφίδης.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Τετάρτη 11 Απριλίου

Ποδοσφαιρικό Συναπάντεμα Προσφυγικών Ομάδων, με αγώνες παλαίμαχων που προέρχονται από τις ομάδες: Πανιώνιος, Φωστήρας, Νέα Ιωνία, Πρωτέας Παλαιάς Φώκαιας, Α. Ο. Καλαμακίου, Αθλητικός Σύλλογος Σουρμένων.

Πέμπτη 12 Απριλίου

Πολιτιστικό Κέντρο Ένωσης Ποντίων Σουρμένων: Παρουσίαση του βιβλίου - ιστορικού λευκώματος «Ελληνικό: Ψυχή της πόλη μας είναι οι μνήμες της», με περιεχόμενο την καταγραφή της γενικότερης ιστορίας των Ποντίων και των Μικρασιατών και της ειδικότερης των Σουρμένων του Πόντου και της δημιουργίας της πόλης του Ελληνικού.

Παρασκευή 13 Απριλίου

Παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα στην κεντρική πλατεία Σουρμένων. Συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα Ένωση Ποντίων Σουρμένων, Σύλλογος Κρητών Ελληνικού «O Ψηλορείτης», Σχολή Παραδοσιακών Χορών Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, Σύλλογος Ηπειρωτών Ελληνικού «Το Ζάλογγο», Σύνδεσμος Λουτρακιωτών Περαχωριτών «Ο Ίβυκος» & Χορευτικός Όμιλος «Ειρήνη», Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος ΛΑΟ.ΠΟΛΙ.Σ., Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «ΧΟΡΟΠΑΙΔΕΙΑ».

Σάββατο 14 Απριλίου

Το απόγευμα, θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, κ.κ. Παύλου. Επίσης, θα τεθούν προς προσκύνηση τα ιερά λείψανα του Αγίου Ευγενίου, πολιούχου Τραπεζούντας, και του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη. Το βράδυ, στην πλατεία, ποντιακοί χοροί από τα συγκροτήματα Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Εύξεινος Πόντος», Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης», Μωμόγεροι: Ποντιακός Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου Κοζάνης. Στη συνέχεια, παραδοσιακό ποντιακό γλέντι μέχρι πρωίας, με κεμεντζέ, ταούλ', τουλούμ', γαβάλ... κρασί και χαμψία.

Κυριακή του Θωμά

Τέλεση του «Ταφικού Εθίμου» στο Κοιμητήριο Σουρμένων. Το βράδυ, στην κεντρική πλατεία, θα χορέψουν τα συγκροτήματα Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Αγ. Θεόδωρος Γαβράς», Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», Ένωση Ποντίων Σουρμένων.

Τέλος, στο πλαίσιο των πενθήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων η Ένωση Ποντίων Σουρμένων, η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών και το Γραφείο Εθελοντών του δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης οργανώνουν προσφορά αλληλεγγύης, με τη συλλογή τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και φαρμάκων για το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Πληροφορίες

Ένωση Ποντίων Σουρμένων: λεωφ. Ιασωνίδη και Χρυσάνθου Τραπεζούντος, Πλατεία Σουρμένων, Σούρμενα - Ελληνικό, τηλ.: 210 9644767 και 210 9618867, site: sourmena.gr.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς