Μάνμπιτζ - Συρία: Κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης Τουρκίας με ΗΠΑ - Γαλλία;

Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 15:07
UPD:15:10
REUTERS/KHALIL ASHAWI
A- A A+

Καθημερινές αψιμαχίες, περίπολοι, διάνοιξη νέων χαρακωμάτων: στη Μάνμπιτζ, πόλη της βόρειας Συρίας, οι στρατιώτες του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους με επικεφαλής τις ΗΠΑ και οι κουρδοαραβικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τις οποίες στηρίζουν, ενισχύουν τις θέσεις τους μπροστά στην απειλή μιας επίθεσης από πλευράς Τουρκίας.

Εδώ και πολλές εβδομάδες, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται αδιάλλακτος. Θέλει να εξαπολύσει τις δυνάμεις του εναντίον της περιοχής της Μάνμπιτζ, όπου βρίσκονται ωστόσο σταθμευμένα αμερικανικά στρατεύματα που υποστηρίζουν τους Κούρδους μαχητές, αιχμή του δόρατος της μάχης εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Πρόκειται για απειλές που πρέπει κανείς να πάρει στα σοβαρά. Ο στρατός της Άγκυρας και οι Σύροι αντικαθεστωτικοί αντάρτες που πολεμούν μαζί του κατέλαβαν πρόσφατα το καντόνι Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία, έπειτα από επίθεση που εξαπολύθηκε στις 20 Ιανουαρίου εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, είναι όμως σύμμαχοι της Ουάσινγκτον.

Σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα, η περιφέρεια της Μάνμπιτζ έχει μεγάλη στρατηγική σημασία - κάτι δύσκολο να πιστέψει κανείς βλέποντας το βουκολικό τοπίο από μικρούς λόφους διάσπαρτους με ελαιώνες που χάνονται στον ορίζοντα.

Εντούτοις μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα χωρίζουν τα εδάφη που ελέγχονται από τις SDF από εκείνα που βρίσκονται στα χέρια των φιλοτούρκων ανταρτών: στα δυτικά, η πόλη Αλ-Μπαμπ, βόρεια η πόλη Γιαραμπλούς.

Εν είδει αναχώματος μεταξύ των δύο στρατοπέδων είναι η παρουσία των δυνάμεων των ΗΠΑ και του συνασπισμού -- κυρίως γάλλων στρατιωτών που σταθμεύουν σε μια βάση στις παρυφές της πόλης Μανμπίτζ και σε πολλά προκεχωρημένα φυλάκια που πρόσφατα οχυρώθηκαν.

Ενισχύσεις

Σχεδόν 350 στρατιώτες του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, κυρίως Αμερικανοί και Γάλλοι, σταθμεύουν στη Μανμπίτζ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Ο συνασπισμός έστειλε ενισχύσεις, κυρίως αυτών των δύο εθνικοτήτων, ανέπτυξε βαρύ πυροβολικό και στρατιωτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, αλλά και στρατιωτικούς αξιωματούχους στο πεδίο.

«Οι δυνάμεις του συνασπισμού πραγματοποιούν καθημερινά περιπολίες και τον τελευταίο καιρό τις έχουν αυξήσει», λέει ο Χαλίλ Μουστάφα, διοικητής των SDF, στις οποίες κυριαρχούν οι κουρδικές YPG.

«Οι δυνάμεις που είναι παρούσες στη Μανμπίτζ ενισχύθηκαν», επιβεβαιώνει.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Μανμπίτζ είδε δυνάμεις του συνασπισμού να περιπολούν μέσα στην ίδια την πόλη και στα περίχωρά της.

Στο πεδίο επικρατεί αναβρασμός, ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διαβεβαίωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα φύγουν «πολύ γρήγορα» από τη Συρία.

Για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη τουρκική επίθεση, οι κουρδο-αραβικές δυνάμεις έχουν επίσης ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας. Χαρακώματα έχουν ανοιχτεί στην είσοδο της Μανμπίτζ, διαπίστωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Γίνονται πολλές αψιμαχίες μετά το τέλος της επιχείρησης» στην Αφρίν ανάμεσα στους φιλοτούρκους αντάρτες και τις κουρδικές δυνάμεις, παραδέχεται ο διοικητής Χαλίλ Μουστάφα.

Στην είσοδο της πόλης, οι τοπικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν υψώσει οδοφράγματα για να ελέγχουν την ταυτότητα των ταξιδιωτών.

«Παίρνουμε πολύ στα σοβαρά τις τουρκικές απειλές», διαβεβαιώνει από την πλευρά του ο Μοχάμεντ Αμπού Αντέλ, ο επικεφαλής του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Μάνμπιτζ, παράταξης που συνδέεται με τις SDF.

«Κατάσταση συναγερμού»

Ο Μοχάμεντ Αμπού Αντέλ επιβεβαιώνει κι αυτός πως «ο διεθνής συνασπισμός ενίσχυσε τις δυνάμεις του στη Μανμπίτζ, στο μέτωπο», και τις προμήθευσε με «βαρύ πυροβολικό». «Γίνονται τακτικά περιπολίες», διαβεβαιώνει.

Δύο στρατιώτες των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού, ένας Αμερικανός και ένας Βρετανός, σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης από την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στη Μανμπίτζ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και επίσημες πηγές. Οι υπεύθυνοι για την επίθεση δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

«Η τρομοκρατία είναι ακόμη παρούσα», προειδοποιεί ο Αμπντέλ Καρίμ Όμαρ, υψηλόβαθμος αξιωματούχους αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις στην ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση. Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να πραγματοποιεί φονικές επιθέσεις στη Συρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν «πρόωρο να μιλήσει κανείς για οποιαδήποτε αμερικανική αποχώρηση από τον τομέα».

Η Γαλλία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν αποκλείει «να αναπροσαρμόσει την επέμβασή της στη Συρία για να επιτύχει τους στόχους της, αποκλειστικά μέσα στο πλαίσιο του (διεθνούς) συνασπισμού».

Όμως το Παρίσι δεν προβλέπει νέα στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης χώρας, υπογραμμίσθηκε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, την επομένη δηλώσεων Κούρδων αξιωματούχων που υποστήριζαν ότι η Γαλλία θα στείλει «νέα στρατεύματα» στη Μανμπίτζ.

«Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού. Τη νύκτα γίνονται πάντα αψιμαχίες. Εκτοξεύουν οβίδες και βομβαρδίζουν τις θέσεις μας με πυροβολικό», λέει ο κούρδος μαχητής Σιγιάρ Κομπανέ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή