Γιλντιρίμ: Χωρίς την Τουρκία, η Ευρώπη θα γέμιζε πρόσφυγες και τρομοκράτες

Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 15:58
UPD:16:46
REUTERS/COSTAS BALTAS
A- A A+

Επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, για την κριτική που γίνεται στη χώρα του αναφορικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εντός συριακού εδάφους.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης τόνισε, σε δηλώσεις του, ότι η στρατιωτική δράση της Άγκυρας στη Βόρεια Συρία έχει ως στόχο «τις τρομοκρατικές οργανώσεις PKK και Ισλαμικό Κράτος» και το να σώσει τους ντόπιους πληθυσμούς «από την τυραννία» των τελευταίων. Υπογράμμισε δε ότι έτερος βασικός στόχος της Άγκυρας είναι η προστασία των τουρκικών συνόρων.

«Προστατεύουμε όμως ταυτόχρονα και τα σύνορα του NATO. Αλλιώς πρόσφυγες θα φτάσουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Και φυσικά δεν θα είναι μονάχα πρόσφυγες, θα φτάσουν και τρομοκράτες μαζί τους. Τότε οι "κεφαλές" της Ευρώπης θα έχουν πρόβλημα, γι' αυτό σήμερα οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να μας ευχαριστούν», κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Δυστοκία στην εκταμίευση πόρων προς την Τουρκία

Σε κοινή επιστολή τους, εξάλλου, προς την Κομισιόν, Γαλλία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία ζητούν την καταβολή της δεύτερης δόσης, ύψους 3 δισ. ευρώ, προς την Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό, από πόρους της Ε.Ε. και όχι από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών - μελών, θέση την οποία απορρίπτει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel.

Κράτη - μέλη διαμαρτύρονται ακόμη για έλλειψη διαφάνειας στο πού χρησιμοποιούνται οι πόροι που μεταβιβάζονται από τις Βρυξέλλες στην Άγκυρα.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη δόση των 3 δισ. ευρώ, το ένα τρίτο της είχε καταβληθεί από πόρους της Ε.Ε. και τα δύο τρίτα αναλογικά από τα κράτη - μέλη, ανάλογα με το μέγεθός τους και την οικονομική τους δύναμη. Η Γερμανία πλήρωσε περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Το πλάνο της Κομισιόν ήταν και η δεύτερη δόση να κατανεμηθεί με τον ίδιο τρόπο μεταξύ Βρυξελλών και κρατών - μελών

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή