Ο Τραμπ ακύρωσε ταξίδι στη Λατινική Αμερική εν όψει... Συρίας

Τρίτη, 10 Απριλίου 2018 19:06
UPD:19:08
REUTERS/CARLOS BARRIA
A- A A+

Στην ακύρωση του πρώτου του ταξιδιού στη Λατινική Αμερική ως πρόεδρος των ΗΠΑ προέβη ο Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να αφιερωθεί στο πώς η χώρα του θα απαντήσει στη φερόμενη ως επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον «προκειμένου να επιβλέψει την αμερικανική απάντηση στη Συρία», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OAXO), από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι θα στείλει ομάδα ειδικών - εμπειρογνωμόνων στην Ντουμα της Συρίας για να εξετάσουν τα γεγονότα και να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα περί επίθεσης με χημικά όπλα.

Ιατρικές πηγές έκαναν λόγο για δεκάδες νεκρούς το Σάββατο από μια τέτοια επίθεση, ωστόσο ο στρατιωτικός αποκλεισμός της Ντούμα από το καθεστώς Άσαντ κάνει μέχρι στιγμής αδύνατη την πραγματογνωμοσύνη.

Η ανάπτυξη των εμπειρογνωμόνων θα γίνει «πολύ σύντομα», ανέφερε ο ΟΑΧΟ.

Ρωσία και καθεστώς Άσαντ δήλωσαν έτοιμοι να διευκολύνουν το έργο των επιθεωρητών του οργανισμού, ενώ η συριακή κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα ταξιδέψει στη θέση του Ντ. Τραμπ στο Περού, για τη Σύνοδο της Αμερικής.

Αργότερα την Τρίτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει επί δύο διαφορετικών και αντίρροπων σχεδίων ψηφισμάτων για το ζήτημα της Συρίας, ενός που έχουν συντάξει οι ΗΠΑ και ενός που έχει συντάξει η Ρωσία.

Προς στρατιωτικό πλήγμα;

Ο Ντ. Τραμπ δεσμεύθηκε για μία «δυναμική» απάντηση, ενώ έχει κάνει λόγο για πολυάριθμες στρατιωτικές επιλογές.

Τον προηγούμενο Απρίλιο, μετά από μια επίθεση με νευροτοξικό αέριο σαρίν σε πόλη της Συρίας, την οποία ήλεγχε η συριακή αντιπολίτευση, ο κ. Τραμπ είχε διατάξει επίθεση κατά αεροπορικής βάσης των συριακών ενόπλων δυνάμεων με δεκάδες πυραύλους Κρουζ από πολεμικά πλοία των ΗΠΑ που έπλεαν στη Μεσόγειο.

Επρόκειτο για το πρώτο ανοικτό και απευθείας πλήγμα των ΗΠΑ κατά δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου, το 2011.

Από το Σάββατο, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία συζητούν την προοπτική μιας κοινής δυτικής στρατιωτικής δράσης στη Συρία.

Μέχρι στιγμής πάντως, οι τρεις χώρες δεν έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία για την ευθύνη του συριακού καθεστώτος για την φερόμενη ως επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή