Βαγγέλης Μπουντούνης: «…ο πολιτισμός σε αυτήν τη χώρα ποτέ δεν ήταν σε μεγαλύτερη άνθιση!»

Ο συνθέτης και κιθαριστής μιλά με αφορμή τη συναυλία «Άρωμα Ελλάδας»
Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 10:05
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Ηγέτης ενός γιγαντιαίου σχήματος, στο οποίο «200 κιθάρες» κουρδίζονται επί σκηνής και συντονίζονται με έξι νεανικές χορωδίες και σολίστ, για να ερμηνεύσουν έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών,  ο πολυβραβευμένος συνθέτης και κιθαριστής Βαγγέλης Μπουντούνης, μας μιλά για τη συναυλία «Άρωμα Ελλάδας», που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ, και για τα συναισθήματά του για τη σημερινή Ελλάδα.

Ποιος είναι ο κορμός αυτής της μεγαλειώδους συναυλίας και πού είναι αφιερωμένη;

«Η συναυλία αυτή βασίζεται σε τρεις ανθρώπους που αποτελούν, όπως θα λέγαμε, τον “κορμό” της εκδήλωσης. Στους “String Demons”, στην κιθαρίστα Μάρω Ραζή και στη Μαρία Φαραντούρη. Η συναυλία θα μπορούσε να ονομαστεί και “Μια γιορτή για την Ελλάδα”. Είναι αφιερωμένη στην πατρίδα μας και στην ελληνική μουσική. Ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις θα είναι τα βασικά τιμώμενα πρόσωπα αυτής της συγκεκριμένης συναυλίας. Δεν θα λείπουν, βέβαια, και οι άλλοι συνθέτες που έχουν παίξει ρόλο στην εικόνα της ελληνικής μουσικής, όπως οι Βασίλης Τσιτσάνης, Διονύσης Σαββόπουλος, Ελένη Καραΐνδρου και άλλοι».

CHRISTOS CHATZIGIANNIS
Ποια θα είναι η πολυάριθμη συντροφιά σας επί σκηνής;

«Νομίζω πως θα είναι η πιο πολυάριθμη συναυλία που έχει δοθεί ποτέ σε κλειστό χώρο. Στη σκηνή του Μεγάρου, θα βρεθούν 200 κιθαριστές και 300 χορωδοί. Όλοι Έλληνες, όλοι προετοιμασμένοι, φορτισμένοι και αποφασισμένοι να κάνουν μια πραγματικά μεγάλη γιορτή. Εκτός από τις κιθάρες και τις έξι εξαιρετικές χορωδίες (Νεανική Χορωδία Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης - διεύθυνση: Κατερίνα Βασιλικού, Μικτή Νεανική Χορωδία Λεοντείου Σχολής Αθηνών - διεύθυνση: Βασίλης Γιώτης, Παιδική Χορωδία Ι. Ν. Αγ. Βαρβάρας Αργυρούπολης - διεύθυνση: Λώρα Πετροπούλου, Παιδική Χορωδία Εθνικού Ωδείου - διεύθυνση: Ελπίδα Παουλίνο, Παιδική Χορωδία Δ. Ωδείου Αμαρουσίου - διεύθυνση: Φωτεινή Κοσκόρου και Παιδική Χορωδία Εθνικού Ωδείου Ηλιούπολης - διεύθυνση: Νεφέλη Χαδούλη), θα υπάρχουν στη σκηνή οι String Demons που στηρίζουν αυτές τις συναυλίες και ξεσηκώνουν όλους τους κιθαριστές, η Μάρω Ραζή που παίζει μια οκτάβα ψηλότερα από όλη την ορχήστρα και, φυσικά, η “Φωνή της Ελλάδας” -  η Μαρία Φαραντούρη».

Με ποια κριτήρια επιλέξατε τα έργα που θα ερμηνευτούν;

«Ο βασικός συνθέτης, του οποίου διασκευάζω τα έργα εδώ και 30 χρόνια για αυτήν την ορχήστρα, είναι ο αγαπημένος μου Μάνος Χατζιδάκις. Οι δύο προηγούμενες συναυλίες μας στο Μέγαρο Μουσικής είχαν τίτλο “200 Κιθάρες για τον Μάνο”. Σε αυτήν, όμως, την ελληνική συναυλία, αφού γίνεται για την Ελλάδα, αποφάσισα για πρώτη φορά να υπάρχουν στο πρόγραμμα οι συνθέτες εκείνοι που αγαπώ και που θα ήθελα και εγώ να υπάρχουν σε μια ελληνική γιορτή».

Ποιο είναι το όραμά σας για την ορχήστρα σας, που γίνεται όλο και μεγαλύτερη;

«Έχω βάλει όρια πλέον. Αυτή η συναυλία με ξεπερνάει, και νομίζω πως σε τέτοιο μέγεθος θα είναι για τελευταία φορά. Δεν ήθελα να αρνηθώ σε κανέναν να συμμετέχει και νιώθω λίγο “υπεύθυνος” για το μέγεθός της, αφού δεν μπόρεσα να αρνηθώ σε κανέναν την συμμετοχή του. Εννοείται πως αυτό έγινε με εντελώς αξιοκρατικά κριτήρια. Το όραμά μου, πάντως, είναι να παίζουμε αυτά τα έργα με μικρότερο σχήμα, που θα μπορώ να το ελέγχω καλύτερα».

Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;

«Έχω πάντοτε την ελπίδα πως, ως χώρα, έχουμε πιάσει “πάτο” και πως, από εδώ και πέρα, τα πράγματα θα είναι όλο και καλύτερα. Αυτός ο πάτος, η πτώχευση της πατρίδας μας, πάντοτε πίστευα πως δεν αφορά καθόλου στον πολιτισμό. Αντίθετα, ο πολιτισμός σε αυτήν τη χώρα ποτέ δεν ήταν σε μεγαλύτερη άνθιση!».

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Μόνο μία λέξη μου έρχεται στο μυαλό, όταν αναρωτιούνται οι Έλληνες “τι χρειαζόμαστε σε αυτήν τη φάση”. Αξιοκρατία. Νιώθω πως οι Έλληνες, αν κάνουν - ο καθένας στον τομέα του - καλά τη δουλειά τους, ως χώρα δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε σε αυτήν τη συναυλία».

Βλέπετε κάτι ελπιδοφόρο στον ορίζοντα;

«Όταν βλέπω πώς λάμπουν τα ματάκια των παιδιών που συμμετέχουν σε αυτήν τη γιορτή, μόλις τους λέω πως αυτήν τη συναυλία την κάνουμε “για την Ελλάδα”, δεν φοβάμαι τίποτα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ελπιδοφόρο από αυτήν τη λάμψη».

CHRISTOS CHATZIGIANNIS
Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Τιμές εισιτηρίων: 6 (φοιτητές, μαθητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 8,5 (πολύτεκνοι, 65+), 10, 18, 25, 35 (διακεκριμένη ζώνη) ευρώ. Προπώληση: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 - Αθήνα, καταστήματα Public, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

Προτεινόμενα για εσάς