Νέοι προσανατολισμοί στο 5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων

Στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 28 και 29 Απριλίου
Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 09:05
ili
A- A A+

Αποτυπώνοντας το παρόν με τους δικούς του όρους, το «Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων: νέοι προσανατολισμοί, νέες αφίξεις», πολυσυλλεκτικό, σύγχρονο και τολμηρό, όπως η νέα γενιά δημιουργών, κλείνει τα πέντε του χρόνια.

Το 5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων πραγματοποιείται σε διάφορους χώρους στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (λεωφ. Συγγρού 107), στις 28 και 29 Απριλίου, από τις 6 το απόγευμα έως τις 11.30 το βράδυ, καλώντας μας να μεταμορφωθούμε σε «χοροπειρατές», να δούμε τη ζωή μας ως θέαμα στα social media, να ανακαλύψουμε τι σχέση έχει ο χορός με τη φαρμακευτική και τη γλώσσα, και να δοκιμάσουμε τη «γνήσια νοθεία» σε διαφορετικές κουλτούρες, με επίκεντρο τη house μουσική.

DIETER HARTWIG

Louise Bernadette

Σε σύλληψη και καλλιτεχνική διεύθυνση Κάτιας Αρφαρά και οργάνωση παραγωγής Δήμητρας Δερνίκου, ο θεσμός αυτός υποστηρίζει και προωθεί τις χορογραφικές απόπειρες πρωτοεμφανιζόμενων και ανερχόμενων δημιουργών, στηρίζοντας μια παραστατική τέχνη που διαρκώς μεταλλάσσεται και εμπλουτίζεται μέσα από νέες τάσεις και πρακτικές.

Στοίχημα, κάθε φορά, είναι να βρεθεί μια ευρεία προβληματική στον προγραμματισμό, αντίστοιχη με την ποικιλομορφία που υπάρχει στο τοπίο του χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι περιπλανήσεις σε διαφορετικά ερευνητικά ενδιαφέροντα, εντός και εκτός σκηνής, οι συναντήσεις με το ανερχόμενο δυναμικό χορευτών και χορογράφων και η ανανέωση του κοινού είναι μερικές από τις σταθερές του Φεστιβάλ. 

Παρ’ όλα αυτά, κάθε διοργάνωση διεκδικεί τη δική της θεματική, όπως αυτή συνδιαμορφώνεται από τις ανησυχίες των χορογράφων και την προβληματική των έργων. Έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ ανιχνεύει τις σύγχρονες τάσεις στη χορευτική τέχνη, ενεργοποιώντας όλους τους χώρους της Στέγης, ενώ, παράλληλα, προσπαθεί να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής σκηνής και τους προβληματισμούς που απορρέουν από τον διάλογο των καλλιτεχνών με τα δεδομένα της εποχής.

Συμμετέχουν οι Ελπίδα Ορφανίδου («Pharmacist or Balloonist)», Κατερίνα Ανδρέου («BSTRD»), Ευαγγελία Κολύρα («code bend time»), Ανδρονίκη Μαραθάκη («Hi Jack. Hijack!») και Χρήστος Ξυραφάκης - Andi Xhuma («Ok,that’s you…»).

Πρόγραμμα παραστάσεων

28 και 29 Απριλίου

Ελπίδα Ορφανίδου - «Pharmacist or Balloonist: a choreographic herbal pharmacy», Κεντρική Σκηνή, 21:30.

Τι σχέση έχει η φαρμακευτική με τη χορογραφία; Χορός, μουσική, λόγια και βοτάνια αναμειγνύονται, αναθεωρώντας την ίδια την καλλιτεχνική πράξη. Παίζοντας με το ελιξίριο της έμπνευσης, αλλά και με το δηλητήριο της αποτυχίας, η Ελπίδα Ορφανίδου παρουσιάζει ένα εργαστήριο παρασκευής «χορογραφικών φαρμάκων», με ξεχωριστούς προσκεκλημένους. Για να ξαναγίνει ο χρόνος βάλσαμο και να μας θεραπεύσει.

Κατερίνα Ανδρέου - «BSTRD»: Μικρή Σκηνή, 19:30

Χρησιμοποιώντας τον ευρηματικό τίτλο «BSTRD» (μια σύντμηση της λέξης «bastard» που σημαίνει νόθος), η Κατερίνα Ανδρέου καταθέτει ένα σόλο για τη «γνήσια νοθεία», παίζοντας με υλικά, όπως η μουσική house, αλλά και με την ίδια την αμφισημία των εννοιών. Ένα συνονθύλευμα από μουσικές και χορευτικές κουλτούρες, που λειτουργεί ως υπόμνηση του εύθραυστου - ή και ανυπόστατου - της ιδέας της γνησιότητας και της μοναδικότητας του υποκειμένου στη σκηνή/ζωή.

Ευαγγελία Κολύρα - «code bend time»: 5ος όροφος - Εργαστήριο Εφηβικού Θεάτρου, 17:00 - 20:00

Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της γλώσσας που μιλάμε και του τρόπου που συμπεριφερόμαστε; Η Ευαγγελία Κολύρα μάς καλεί σε μια διαδραστική μακράς διάρκειας περφόρμανς, όπου ο χορός συναντά την ποικιλομορφία της γλώσσας. Μια παράσταση για όσα μπορεί να «πει» ο χορός και να «χορέψει» η γλώσσα.

Το κοινό μπορεί να μπαινοβγαίνει ελεύθερα κατά τη διάρκεια της παράστασης. Οι θέσεις θα δίνονται σε επόμενους θεατές, μόλις αδειάζουν. Η είσοδος είναι δωρεάν, με σειρά προτεραιότητας.

Ανδρονίκη Μαραθάκη - «Hi Jack. Hijack!»: Εκθεσιακός χώρος, 20:30 - 23:30

Μια «χοροπειρατεία» στο - 1 της Στέγης! Η Ανδρονίκη Μαραθάκη μάς καλεί σε μια περιπλάνηση του βλέμματος, σε ένα θέαμα ανοιχτό στην τυχαιότητα, αλλά και στη συμμετοχή του κοινού. Μαζί της, στο πειρατικό αυτό εγχείρημα, μια ομάδα δώδεκα χορευτών θέτει σε λειτουργία ένα χορογραφικό κύκλωμα, με στόχο την αναζήτηση του «ελάχιστου».

Το κοινό μπορεί να μπαινοβγαίνει ελεύθερα κατά τη διάρκεια της παράστασης. Οι θέσεις θα δίνονται σε επόμενους θεατές, μόλις αδειάζουν. Η είσοδος είναι δωρεάν, με σειρά προτεραιότητας.

Χρήστος Ξυραφάκης - Andi Xhuma: «Ok, that’s you..»: Εκθεσιακός χώρος, 18:00

Πώς διαχειριζόμαστε τα πολλαπλά είδωλά μας στον καθρέφτη της εικονικής πραγματικότητας; Δύο νεαροί χορογράφοι και χορευτές αφουγκράζονται τον παλμό της εποχής καταθέτοντας ένα έργο - σχόλιο για τις ανθρώπινες σχέσεις και την παντοδυναμία της εικόνας. Η ιδιωτική ζωή στο μικροσκόπιο των social media, ολοένα πιο διάφανη και προσβάσιμη στον καθένα, μετατρέπεται σε θέαμα.

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: λεωφ. Συγγρού 107 - Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 7 ευρώ, μειωμένο, Φίλος, παρέα 5 - 9 άτομα: 6 ευρώ, παρέα 10+ άτομα, ανεργίας, ΑΜΕA, συνοδός ΑΜΕA: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: ταμείο Στέγης (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), καταστήματα: Γερμανός, Cosmote και Ιανός οδού Σταδίου, τηλεφωνικά:  210 9005800, γραμμή Φίλων της Στέγης: 213 0178200 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 20:00), ηλεκτρονικά: sgt.gr και στο groupsales@sgt.gr, η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας, από όπου κι αν βρίσκεστε, και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς