Πενς: Πρόοδος με τη Β. Κορέα, αλλά η στρατιωτική επιλογή παραμένει στο τραπέζι

Τρίτη, 22 Μαΐου 2018 06:57
UPD:07:56
REUTERS/POOL
A- A A+

O Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι διατεθειμένος να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Aμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, μερικές ημέρες αφότου η Πιονγιάνγκ έθεσε υπό αμφισβήτηση τη διεξαγωγή της συνάντησης.

Στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Πενς διεμήνυσε ότι η Βόρεια Κορέα δεν πρέπει να αποπειραθεί να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με αντάλλαγμα υποσχέσεις τις οποίες δεν σκοπεύει να τηρήσει. «Θα ήταν μεγάλο λάθος από μέρους του Κιμ Γιονγκ Ουν το να νομίσει πως μπορεί να χειραγωγήσει τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο Πενς, σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα της συνέντευξής του που δημοσιοποίησε το Fox. Ερωτηθείς εάν ο Τραμπ θα έφθανε στο σημείο να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής που προγραμματίζεται να διεξαχθεί τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος απάντησε «αναμφίβολα».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Πενς ανέφερε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί πως έχει σημειωθεί πρόοδος ως προς το ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, σπεύδοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει πως η στρατιωτική επιλογή δεν έχει αποκλειστεί για την Ουάσιγκτον.

«Είδαμε μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους μήνες», είπε ο Πενς ερωτηθείς για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο. Μολαταύτα, όταν ερωτήθηκε εάν η στρατιωτική επιλογή συνεχίζει να βρίσκεται «στο τραπέζι» για την αμερικανική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της Πιονγιάνγκ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος απάντησε: «λοιπόν, δεν είχε φύγει ποτέ» από το τραπέζι. Ο Πενς υπενθύμισε ότι ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές πως η κυβέρνησή του δεν θα ανεχθεί η Βόρεια Κορέα να διαθέτει πυρηνικά όπλα και να απειλεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στην περιοχή της Ασίας.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επέμεινε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να επιτύχει την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας με διπλωματικά μέσα και ελπίζει να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

Αργότερα σήμερα ο Τραμπ θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν στον Λευκό Οίκο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Sputnik

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή