Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 11:27
UPD:13:01
gein.noa.gr
A- A A+

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11.21 π.μ. στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 32 χιλιόμετρα ανατολικά - βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή μεταξύ Ασκού και Ευαγγελισμού, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 4,5 χιλιόμετρα.

Κατά τον σεισμολογικό σταθμό του ΑΠΘ ο σεισμός είχε μέγεθος 4,4 Ρίχτερ.

Τρία λεπτά αργότερα, στις 11.24 π.μ., ακολούθησε δόνηση μεγέθους 3,7 Ρίχτερ, κόντα στο ίδιο επίκεντρο.

Οι δονήσεις έγιναν αισθητές στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς ωστόσο να προκληθεί ιδιαίτερη αναστάτωση στους κατοίκους.

Σε δήλωσή του στο ΑΜΠΕ, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, αναφέροντας πως «ο σεισμός του 1978 προήλθε από την περιοχή της Βόλβης και έχει δώσει στο παρελθόν και άλλους μεγάλους σεισμούς καθώς εκεί υπάρχει ένα τεκτονικό βύθισμα που περιέχει πολλά ρήγματα. Ωστόσο θεωρώ ότι δεν μπορεί η Βόλβη να δώσει μεγάλο σεισμό και να δράσει, όπως έδρασε το 1978, γιατί δεν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα. Από τότε έχουν περάσει μόλις σαράντα χρόνια και για να υπάρχει η δυνατότητα να εκδηλωθεί ξανά ένας τόσο μεγάλος σεισμός όπως το 1978 θα πρέπει να περάσουν εκατοντάδες χρόνια».

Όπως σημείωσε, ο σημερινός σεισμός ήταν επιφανειακός και αυτός ήταν ο λόγος που έγινε ιδιαίτερα αισθητός, ενώ επεσήμανε ότι «τα κτήρια στην Ελλάδα αντέχουν πολύ μεγαλύτερους σεισμούς. Δεν θα πρέπει να υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας».

«Δεν χρειάζεται πανικός» τόνισε με τη σειρά του, μέσω ΑΜΠΕ, ο καθηγητής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. «Αν και ο σεισμός έγινε αισθητός στη Θεσσσαλονίκη, να θυμίσω ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί συμβαίνουν κάθε τρεις με τέσσερις μέρες στον ελλαδικό χώρο» ανέφερε. Όπως εξήγησε, ο σεισμός δεν έγινε στο ρήγμα του σεισμού του 1978, στο νότιο τμήμα της λεκάνης της Μυγδονίας, αλλά στο βόρειο ρήγμα. «Έχουμε μια μικρή σεισμική ακολουθία, με μέγιστο τον σεισμό 4,2. Η δόνηση εντοπίζεται στο βόρειο ρήγμα της λεκάνης της Μυγδονίας, ανάμεσα στις λίμνες Λαγκαδά και Βόλβης. Δεν έχει γίνει στο ρήγμα του σεισμού του 1978, που ήταν στο νότιο τμήμα της λεκάνης» είπε ο καθηγητής.

Την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθούν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ και, σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, «τί κομμάτι ρήγματος έχει διεγείρει».

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, από την πρωινή αυτή σεισμική δόνηση, που ήταν «έντονη αλλά χωρίς ιδιαίτερη διάρκεια», προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αναφορά για τραυματισμό πολίτη ή τυχόν υλικές ζημίες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή