Πληροφορίες ότι η Πιονγιανγκ αύξησε την παραγωγή εμπλουτισμένου έχουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Σάββατο, 30 Ιουνίου 2018 08:53
UPD:08:54
REUTERS/KYODO

Φωτογραφία αρχείου (27/6/2008) του πυρηνικού εργοστασίου της Γιονγκμπιόν πριν την κατεδάφιση του πύργου ψύξης. 

A- A A+

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν πως η Βόρεια Κορέα έχει αυξήσει την παραγωγή πρώτης ύλης για τα πυρηνικά της όπλα σε διάφορες μυστικές τοποθεσίες τους τελευταίους μήνες και ενδέχεται να αποπειραθεί να κρύψει τις εγκαταστάσεις αυτές. Εάν επιβεβαιωθούν αυτό θα σημαίνει ότι η προσέγγιση Ντόναλντ Τραμπ- Κιμ Γιονγκ Ουν μετά και την ιστορική Σύνοδο Κορυφής και η εντελώς αόριστη συμφωνία, που υπέγραψαν, δεν έχουν ουσιαστικά κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι στόχος της Βόρειας Κορέας με τις κινήσεις αυτές είναι πιθανότατα να εξασφαλίσει παραχωρήσει από την αμερικανική πλευρά ενόψει των νέων συνομιλιών. Επικαλούμενο πέντε αξιωματούχους, τους δίκτυο αναφέρει σε ρεπορτάζ του πως πιστεύεται ότι η Πιονγιανγκ τους τελευταίους μήνες έχει αυξήσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, παρά τις εντατικές διπλωματικές επαφές.

Εκτιμάται μάλιστα ότι διαθέτει περισσότερες από μία μυστικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή πρώτης ύλης για πυρηνικά όπλα, πέραν της γνωστής στη Γιονγκμπιόν και «προσπαθεί με κάθε τρόπο να παραπλανήσει τις ΗΠΑ» όπως δηλώνει ένας εκ των αξιωματούχων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το ρεπορτάζ, ενώ η Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Πηγή: Reuters 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή