Πομπέο: Οι κυρώσεις κατά της Β. Κορέας θα διατηρηθούν έως την πλήρη αποπυρηνικοποίηση

Κυριακή, 08 Ιουλίου 2018 08:22
UPD:08:39
REUTERS/Aaron Bernstein
A- A A+

Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Πιονγιάνγκ θα διατηρηθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας διαβεβαίωσε σήμερα από το Τόκιο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την «πλήρη και πλήρως επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση», δήλωσε ο Πομπέο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος συνάντησής του με τους ομολόγους του της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Ο Πομπέο, ο οποίος πραγματοποιεί σταθμό στην ιαπωνική πρωτεύουσα έπειτα από μια επίσκεψη δύο ημερών στην Πιονγιάνγκ, επέμεινε στη σημασία ελέγχου της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Για τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, πρόκειται για «αποπυρηνικοποίηση με την ευρεία έννοια», που περιλαμβάνει όλη την γκάμα των όπλων, και, όπως είπε, «οι Βορειοκορεάτες το καταλαβαίνουν αυτό, δεν το αμφισβήτησαν». «Θα υπάρξει επαλήθευση σχετικά με την πλήρη αποπυρηνικοποίηση, αυτό το έχουν δεχθεί και ο πρόεδρος (Ντόναλντ) Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ (Γιονγκ Ουν)», πρόσθεσε.

Ο Πομπέο φάνηκε ήρεμος, παρόλο που η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε χθες το βράδυ «γκανγκστερικές» μεθόδους τον τρόπο που οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται τον πυρηνικό αφοπλισμό. «Ο πρόεδρος Τραμπ και εγώ πιστεύουμε πως αυτές οι προσπάθειες για την ειρήνη αξίζουν τον κόπο», υπογράμμισε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή