Βουλή: Διαξιφισμοί για τις συντάξεις στη συζήτηση του ν/σ για την αδήλωτη εργασία

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018 13:30
UPD:13:37
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Στην Ολομέλεια συζητείται σήμερα το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία, στο οποίο έχουν περιληφθεί και οι διατάξεις για τη διαγραφή οφειλών ασφαλισμένων που είχαν χρεωθεί διπλές ασφαλιστικές εισφορές προς τον τέως ΟΑΕΕ και οι διατάξεις με τις οποίες απλοποιείται η διαδικασία εγγραφής των αγροτών στα μητρώα ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ.

Αναφορικά με την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, προβλέπεται δυνατότητα μείωσης του προστίμου σε περίπτωση που ο εργοδότης προχωρήσει στην πρόσληψη με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Εισάγονται επίσης ρυθμίσεις για την ευθύνη του αναθέτοντος, εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζομένων και προβλέπεται ότι ευθύνη για την παραβίαση εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας φέρει όχι μόνο ο υπεύθυνος εργολαβίας αλλά και η επιχείρηση που αποδέχθηκε τις υπηρεσίες του.

Παράλληλα, με τις προωθούμενες ρυθμίσεις καθορίζεται το ρυθμιστικό πλαίσιο για την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων, προβλέπεται η ίδρυση Διεύθυνσης Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η τήρηση Μητρώου Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Επαγγελματιών Επιτρόπων και Δομών Φιλοξενίας και ορίζεται διαδικασία ανάθεσης της διαβίωσης και φροντίδας του ασυνόδευτου ανηλίκου.

Αντιπαράθεση για τις συντάξεις

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης -ΝΔ, ΔΗΣΥ και ΚΚΕ- έχουν καταθέσει τροπολογίες για την κατάργηση των ρυθμίσεων του Ν. 4387/2016 που προβλέπουν επανυπολογισμό των συντάξεων και περικοπή προσωπικής διαφοράς, θέμα που αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, ο οποίος άνοιξε την ομιλία του επικρίνοντας με δριμύτητα τη Ν.Δ. ότι «σε πέντε χρόνια κατάργησε κάθε έννοια του κράτους δικαίου, κάθε έννοια κράτους πρόνοιας αφήνοντας εκατομμύρια πολίτες ανασφάλιστους χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Η Ν.Δ. παρέδωσε ένα ασφαλιστικό σύστημα ελλειμματικό, χρεοκόπησε τη χώρα και τους Έλληνες, απορύθμισε πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα, μείωσε, την περίοδο 2010-2014, με 11 νόμους, 11 φορές τις συντάξεις αλλά σήμερα εγκαλεί την κυβέρνηση για τις δικές της ανισόρροπες πολιτικές» είπε.

«Πείτε ένα μέτρο που πήρατε τα πέντε χρόνια υπέρ των εργαζομένων. Έχετε το θράσος σήμερα να μιλάτε για κράτος δικαίου αν και θα έπρεπε να ντρέπεστε ή τουλάχιστον να σιωπάτε. Βάλατε τη χώρα στα μνημόνια και εμείς τη βγάζουμε» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 «Δεν ευθύνεται η αντιπολίτευση για τις δικές σας πράξεις και γιατί παγιδεύσατε τη χώρα στην ιδεοληψία σας» αντέτεινε ο εισηγητής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης, για να προσθέσει: «Εγκαλείτε εμάς αν και είναι το δικό σας μνημόνιο που στοίχισε 100 δισ. ευρώ στους πολίτες. Το νομοσχέδιο έχει λίγο από όλα. Δεν περιλαμβάνει το μείζον. Μείζονα σημασία έχει η τροπολογία που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης με την οποία ζητάμε από όλα τα κόμματα της Βουλής να ψηφίσουν να μην προχωρήσει η μείωση των συντάξεων που εσείς ψηφίσατε, μια περικοπή συντάξεων αποτέλεσμα των δικών σας επιλογών το 2015. Είναι μια περικοπή συντάξεων εντελώς αχρείαστη».

«Κάναμε δύσκολες επιλογές αλλά επιτύχαμε τη σταθεροποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, μέχρι το 2060» συνέχισε ο κ. Μηταράκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ παρέλαβε μια χώρα με ανάπτυξη το 2015, την επέστρεψε στην ύφεση, σήμερα συνεχίζει με αναιμική ανάπτυξη. Ιδιαίτερα για τις συντάξεις, ο εισηγητής της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε 21 μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις εισφορών, αυξήσεις στα όρια εργασίας, κατάργησε το ΕΚΑΣ.

Να υπερβεί «τις κομματικές αγκυλώσεις της» και να κάνει αποδεκτή την τροπολογία που κατέθεσε η παράταξή του για την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις κάλεσε την κυβέρνηση ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. Όπως είπε, «με τον νέο υπολογισμό επέρχονται δραματικές μειώσεις από 1.1.2019 και έχουμε μπροστά και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς με τους συνταξιούχους να χάνουν από μία έως τρεις συντάξεις».

«Το κόστος θα είναι μεγάλο. Πάμε σε ένα σύστημα κοινωνικών παροχών που παραβιάζει κάθε αρχή αναλογικότητας, ανταποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης» υποστήριξε ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε: «Ζητάμε την κατάργηση του Ν. 4472/2017 με τον οποίο επιβάλλονται μειώσεις. Άλλωστε οι μειώσεις για τα υπερπλεονάσματα επιβάλλουν την αποδοχή της πρότασης μας. Κάντε αποδεκτή την πρότασή μας. Αυτό είναι αριστερό, αυτό είναι προοδευτικό, αυτό σημαίνει στήριξη στους συνταξιούχους». Ο βουλευτής δήλωσε πάντως ότι επί της αρχής η ΔΗΣΥ ψηφίζει θετικά το νομοσχέδιο.

«Το νομοσχέδιο δεν απαντά στην εργασιακή κόλαση που έχουν δημιουργήσει οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις» επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Ο βουλευτής καταλόγισε σε Ν.Δ., ΔΗΣΥ και ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πολιτική τους εξυπηρέτησαν μόνο την καπιταλιστική ανάκαμψη και οδήγησαν σε «εργασιακή ζούγκλα».

Χαρακτήρισε παράλληλα «λαιμητόμο» τον νόμο Κατρούγκαλου και κάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία να ψηφίσει την τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση των ρυθμίσεων του ν.4387/2016 που προβλέπουν επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, διαφορετικά, όπως είπε, «οι συνταξιούχοι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα και θα...ανταποδώσουν στην κυβέρνηση την "αγάπη" που τους έδειξε».

Σημείωσε ακόμη πως «η κυβέρνηση έχει απορρίψει τις προτάσεις του ΚΚΕ που απαντούν στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, για την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, της 13ης και της 14ης σύνταξης».

«Όταν μιλάμε για ασφαλιστικές ρυθμίσεις πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι ένα από τα βασικά προβλήματα της χώρας και των πολιτών που παράγουν και επιχειρούν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, δεν είναι άλλο από τον νόμο Κατρούγκαλου» παρατήρησε ο Γιώργος Μαυρωτάς, ειδικός αγορητής του Ποταμιού. Πρόκειται, όπως είπε, «για έναν φορολογικό νόμο που τον έχουμε βαφτίσει ασφαλιστικό, έναν νόμο που έχει εξοντώσει τους συνεπείς πολίτες και με βάση τις εισφορές του νόμου αυτού δημιουργείται το υπερπλεόνασμα του ΕΦΚΑ για να έχει η κυβέρνηση να κάνει επιδοματική πολιτική, μια πολιτική αντιαναπτυξιακή με το βλέμμα στις επόμενες κάλπες».

Όσο για τη συζήτηση αναφορικά με τη μείωση ή μη των συντάξεων από 1.1.2019, ο κ. Μαυρωτάς υποστήριξε ότι είναι «μια απάτη στην οποία συμμετέχουν όλα τα κόμματα». Όπως εξήγησε, «με 1,3 εργαζομένους για κάθε έναν συνταξιούχο, το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι μαθηματικά αδιέξοδο και αν θέλει η κυβέρνηση να κάνει κάτι για τους συνταξιούχους είναι να προσελκύσει επενδύσεις σε εμπορεύσιμους κλάδους για να δημιουργηθούν οι δουλειές με τις οποίες θα πληρώνονται και οι συντάξεις».

Στην απόφαση του Eurogroup για την ολοκλήρωση του προγράμματος και το χρέος αναφέρθηκε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, σημειώνοντας ότι «η πορεία από το 2015 έως σήμερα ήταν δύσκολη, αλλά πλέον το σκηνικό αλλάζει δραματικά και η χώρα πολύ σύντομα μπαίνει σε φάση πολύ ενθαρρυντική για την οικονομία». «Ξέρουμε όλοι ότι και ο ΕΝΦΙΑ θα διορθωθεί, και το ΦΠΑ θα διορθωθεί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανέλθουν, και ο κατώτερος μισθός ανεβαίνει και οι συντάξεις και το αφορολόγητο πιθανότατα να είναι υπό διαπραγμάτευση. Και τα πλεονάσματα» είπε, προσθέτοντας πως «οι ίδιοι που κινδυνολογούσαν και είχαν επενδύσει στη μείωση των συντάξεων και το αφορολόγητο αντέδρασαν σαν κακομαθημένα παιδιά».

Από την πλευρά του, ο Αριστείδης Φωκάς ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι ένα ακόμη νομοσχέδιο που δεν θα προσφέρει στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Για το νόμο Κατρούγκαλου είπε ότι δύο χρόνια μετά την ψήφισή του, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόμη να ολοκληρώσει το πλαίσιο του ΕΦΚΑ την ίδια ώρα που «πετσοκόβεται» η σύνταξη του ελεύθερου επαγγελματία.

«Θέατρο του παραλόγου» χαρακτήρισε όσα ακούγονται από τους εισηγητές της Ν.Δ. και της ΔΗΣΥ ο ειδικός αγορητής της Χ.Α. Ιωάννης Σαχινίδης. «Εσείς γιατί δεν τα κάνατε αυτά που ζητάτε σήμερα όταν κυβερνούσατε; Αλλά και η σημερινή συγκυβέρνηση έχει χάσει το πρόσημο που είχε ως αριστερή», ανέφερε για να προσθέσει ότι οι συντάξεις έχουν υποστεί 23 μειώσεις. Με αφορμή τις διατάξεις για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση φέρνει συνεχώς λαθρομετανάστες, μέχρι τέλος Ιουλίου μας επιστρέφονται και άλλοι από τη Γερμανία και θα έχουμε και άλλα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αντί να επιστραφούν στα σπίτια και τις οικογένειες τους».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή