Φ. Κουβέλης: Δεν δεχόμαστε ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 14:57
UPD:15:02
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
A- A A+

Για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, σχετικά με την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, όσο και την απαγόρευση εισόδου σε αλλους δύο από τη Ρωσία, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας πως αυτό «δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο από γεωπολιτικά και άλλα ενδιαφέροντα για τη χώρα μας».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 247, ο κ. Κουβέλης τόνισε πως «πρόκειται για μία κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία υπαγορεύθηκε από τη σπουδαιότητα του θέματος». 

«Από κει και πέρα παραμένει σταθερή η επιλογή της εξωτερικής μας πολιτικής για καλές σχέσεις με τη Ρωσία, όπως και η επιλογή μας να αρχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μία συζήτηση με τη Ρωσία προκειμένου να υπάρξει ένα διαφορετικό πολιτικό κλίμα σχέσεων και συνεργασίας», πρόσθεσε.

«Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι η χώρα μας δεν δέχεται ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», επεσήμανε ο ΑΝΥΕΘΑ. 

Έλληνες στρατιωτικοί

Ο κ. Κουβέλης δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ως προς την πιθανότητα απελευθέρωσης των 2 Ελλήνων αξιωματικών:

«Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Η θέση και η ανάδειξη του ζητήματος είναι σημαντικό πολιτικό γεγονός που συνδέεται με την κράτηση των αξιωματικών αλλά έχει και άλλες προεκτάσεις, για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο διεθνές πλαίσιο και τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Πώς αντιλαμβάνεται την παρουσία της στο χώρο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το απαράδεκτο της κράτησης δειχνει ότι η Αγκυρα εντάσσει αυτό το θέμα στην ατζέντα των προκλήσεων. Δεν υπάρχει περίπτωση συμψηφισμού με το θέμα των «8».

Οι εξελίξεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο

Ο αναπληρωτής πουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε την ανάγκη «να συγκροτηθεί, να διευρυνθεί και να προχωρήσει ο προοδευτικός πόλος, διότι στη χώρα μας, θα έλεγα και στην Ευρώπη, ο διπολισμός με την παρουσία του συντηρητικού πόλου από τη μια και του προοδευτικού από την άλλη, είναι γεγονός».

Παρατήρησε, δε, ότι «το επίπεδο της έκφρασης αυτού του προοδευτικού πόλου, στο επίπεδο των πολιτικών ηγεσιών, εκεί παρουσιάζονται σημαντικές δυσκολίες με συγκεκριμένη καταγραφή και με τις θέσεις ιδιαίτερα του ΚΙΝΑΛ».

«Αυτό που διακηρύσσει σήμερα η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν έχει καμία σχέση με την αυτοαναφορά τους, τουλάχιστον, στη Σοσιαλδημοκρατία και στην Κεντροαριστερά. Δεν είναι απλά ένας γεωγραφικό χώρος η Κεντροαριστερά ούτε η Σοσιαλδημοκρατία. Πολύ, δε, περισσότερο, η αριστερή Σοσιαλδημοκρατία είναι ένας χώρος πολιτικού περιεχομένου. Είναι ένας χώρος, ο οποίος, από την ώρα που αρνήθηκε βασικές του αρχές και πολιτικές του αξίες, κατακρημνίστηκε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.

Τέλος, ανέφερε ότι «αυτό αποτελεί πια συνείδηση ή οφείλει να αποτελεί συνείδηση των κοινωνικών δυνάμεων που πρέπει να αντιληφθούν και αντιλαμβάνονται ότι άλλο πράγμα είναι να αναφέρεσαι στην Κεντροαριστερά και άλλο πράγμα να υπηρετείς επί της ουσίας το πολιτικό περιεχόμενο μίας Κεντροαριστεράς, πολύ δε περισσότερο μίας σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής πορείας».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή