Ιστορίες με άρωμα μαστίχας

Έκθεση στο Μουσείο Μαστίχας Χίου
Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018 08:00
UPD:14/08/2018 19:33

Συμμετοχή της ΕΜΧ στην 24η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
© Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου

A- A A+

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) παρουσιάζουν την περιοδική έκθεση με τίτλο «80 χρόνια ΕΜΧ: ιστορίες με άρωμα μαστίχας», στο Μουσείο Μαστίχας Χίου του Δικτύου Μουσείων ΠΙΟΠ (Πυργί, Θέση Ράχη - Τεπέκι).

Εξωτερική άποψη του Μουσείου Μαστίχας Χίου του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς
© Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, φωτ .Ν. Δανιηλίδης

Τα εγκαίνια, τα οποία ήταν προγραμματισμένα για το Σάββατο 28 Ιουλίου, αναβλήθηκαν λόγω των τραγικών γεγονότων που έπληξαν τη χώρα μας. Η έκθεση άνοιξε για το κοινό την Τετάρτη 1η Αυγούστου.

Η έδρα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, στην πόλη της Χίου, εκεί όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.
© Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 20 Ιανουαρίου 2019, παρουσιάζονται τεκμήρια για την ίδρυση και τη λειτουργία της Ένωσης, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την παραγωγή και το εμπόριο της μαστίχας. Πρωταγωνιστής είναι το αρχειακό υλικό της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου -τη συντήρηση, ταξινόμηση και διαφύλαξη του οποίου ανέλαβε από το 2017 το ΠΙΟΠ, με χρησιδάνειο διάρκειας 29 ετών. Τα αρχειακά τεκμήρια, είτε ως εκθέματα είτε ως υλικό, αναδεικνύονται μέσα από πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό αλλά και πρωτότυπα αντικείμενα, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να ανακαλύψει την ιστορία της Ένωσης, πυλώνα της παραγωγικής και οικονομικής ζωής της Χίου.

Στιγμιότυπο εργασίας για την κατασκευή τσίκλας.
© Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου

 

Ο νόμος που οδήγησε στη σύσταση των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και την ίδρυση της Ένωσης ψηφίστηκε στις 10 Οκτωβρίου 1938. Η έκθεση αυτή ρίχνει, για πρώτη φορά, φως στα χρόνια πριν από το 1938, που υπήρξαν καθοριστικά για την ίδρυση της Ένωσης.

Στα χρόνια που πέρασαν, η Ένωση στήριξε τους παραγωγούς, αναβάθμισε τις παραγωγικές διαδικασίες, ενδυνάμωσε την τοπική οικονομία και κοινωνία, προσαρμόστηκε στις εξελίξεις και τις απαιτήσεις των διαφορετικών εποχών. Κυρίως, όμως, πέτυχε να συστηματοποιήσει την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και τυποποίηση της μαστίχας, και να την καθιερώσει ως προϊόν με παγκόσμια φήμη και αναγνώριση.

NIKOS DANIILIDIS

Άποψη της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Μαστίχας Χίου, ενότητα «Παραγωγή- Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου». Τυπογραφική μηχανή για την εκτύπωση συσκευασιών
© Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, φωτ. Ν. Δανιηλίδης

H επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση βασίστηκε σε δεδομένα του Ερευνητικού Προγράμματος για τη δημιουργία του Μουσείου Μαστίχας Χίου. Το εποπτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε παραχωρήθηκε από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, τη Mediterra Α.Ε., τα Γ.Α.Κ. Αρχεία Νομού Χίου, τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Χίου, τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής», τα Φωτογραφικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη, το Αρχείο Άρη Παπατζήκα, και από τους φωτογράφους Μαντώ Βασίλη, Δημήτρη Κοιλαλού, Θανάση Κοττά, Ισίδωρο Λοΐζο.

Συνεδρίαση στην έδρα της ΕΜΧ.
© Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00 π.μ. - 6:00 μ.μ. (έως 15/10) και 10:00 π.μ. -5:00 μ.μ. (από 16/10).

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή