Σουηδία: Ύφεση πυρκαγιών - Αποχωρούν τα γαλλικά καναντέρ

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018 17:29
UPD:17:55
REUTERS/TT NEWS AGENCY
A- A A+

Βελτιώνεται η κατάσταση στη Σουηδία, αναφορικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές, με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της χώρας «SOS alarm» να καταγράφουν σήμερα το πρωί δέκα ενεργά μέτωπα, τα οποία βρίσκονται υπό έλεγχο.

Την ίδια ώρα, οι γαλλικές δυνάμεις που συνέδραμαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης ανακοίνωσαν σήμερα το τέλος της αποστολής τους και την επιστροφή στη Γαλλία των δύο Καναντέρ που εστάλησαν στα μέσα Ιουλίου από το Παρίσι, την ώρα που η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου βοήθησαν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα, που βρισκόταν από τα μέσα Ιουλίου στο έλεος μεγάλων πυρκαγιών, τις οποίες τροφοδοτούσε η ξηρασία, από τα νότια έως τον Αρκτικό Κύκλο. Από τις πυρκαγιές δεν υπήρξαν θύματα.

Καθώς δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για τέτοιου είδους επιχειρήσεις, η Σουηδία ζήτησε τη βοήθεια άλλων χωρών μέσω της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Γαλλία ή ακόμα και η Νορβηγία ανταποκρίθηκαν στην έκκληση αποστέλλοντας ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.

Έπειτα από τους Ιταλούς και Πορτογάλους ομολόγους τους, «τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη της Γαλλίας (και τα πληρώματά τους) φεύγουν σήμερα από τη Σουηδία» ανέφερε η Αρχή Πολιτικής Προστασίας της Σουηδίας MSB, σε επικοινωνία της με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα γαλλικά Καναντέρ, που αφίχθησαν στη Σουηδία στις 19 Ιουλίου, παρέμεναν σταθμευμένα στο κέντρο της χώρας. Πραγματοποίησαν 741 αερορίψεις σε 168 ώρες πτήσης, με τη συνδρομή ενός Beechcraft, που ανέλαβε αναγνωριστικές αποστολές.

«Οι Δανοί και Πολωνοί πυροσβέστες είναι οι τελευταίοι (που έχουν απομείνει) και αναμένεται να φύγουν την 4η και 6η Αυγούστου», εφόσον η κατάσταση παραμείνει σταθερή, εξήγησε ο Άντερς Τορέν, εκπρόσωπος τύπου της MSB.

Σύμφωνα με τις σουηδικές αρχές «περίπου 200.000 στρέμματα» γης μετατράπηκαν σε στάχτες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε βοήθεια ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων κορωνών (117 εκατομμύρια ευρώ) προς τους αγρότες που επλήγησαν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή