ΟΗΕ: Πάνω από 20.000 τζιχαντιστές του Ι.Κ. βρίσκονται ακόμη στο Ιράκ και στη Συρία

Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018 06:58
UPD:07:05
REUTERS/KHALID AL-MOUSILY
A- A A+

Από 20.000 ως 30.000 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είναι ακόμη παρόντες στο Ιράκ και στη Συρία παρά τις στρατιωτικές ήττες και τη συρρίκνωση της παρουσίας της στην περιοχή, όπως αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την έκθεση, που συνέταξαν παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών, ανάμεσα στα μέλη του Ι.Κ., εξακολουθούν να υπάρχουν «χιλιάδες ξένοι τρομοκράτες». Κατά την ίδια πηγή, από 3.000 ως 4.000 μαχητές του Ι.Κ. συνεχίζουν ακόμη να έχουν τη βάση τους στη Λιβύη, ενώ τα σημαντικότερα στελέχη της τζιχαντιστικής οργάνωσης δρουν πλέον από το Αφγανιστάν.

Το Ι.Κ. έχασε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους των εδαφών που περιλάμβανε το «χαλιφάτο» του, ενώ τα μέλη του εκδιώχθηκαν το 2017 τόσο από τη Μοσούλη όσο και από τη Ράκα, δύο πόλεις-οχυρά της σουνιτικής τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ και στη Συρία αντιστοίχως.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, είναι «πάντοτε σε θέση να διαπράττει επιθέσεις στη συριακή επικράτεια. Δεν ελέγχει πλέον σχεδόν κανένα τμήμα της επικράτειας του Ιράκ, αλλά παραμένει ενεργό χάρη σε πυρήνες εν υπνώσει», ιδίως μέλη του κρυμμένα στην έρημο.

Ορισμένα κράτη μέλη του ΟΗΕ ανησυχούν για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν πυρήνες του Ι.Κ. στον καταυλισμό προσφύγων Ροκμπάνι, σε μια περιοχή υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, στη νότια Συρία, στον οποίο ζουν οικογένειες μαχητών.

Σε ό,τι αφορά τους τζιχαντιστές που έχουν εγκαταλείψει τα εδάφη που κατείχε το Ι.Κ., ο αριθμός τους «παραμένει χαμηλότερος του αναμενομένου», ενώ «πολλοί μετέβησαν στο Αφγανιστάν».

Ο αριθμός των ξένων μαχητών που εντάσσονται στο Ι.Κ. έχει μειωθεί σημαντικά. Σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις του στην Υεμένη, το Ι.Κ. δεν διαθέτει πλέον παρά λιγότερους από 500 άνδρες, έναντι 6.000 και πλέον της άλλης –αντίπαλής του– ισχυρής τζιχαντιστικής οργάνωσης, της Αλ Κάιντα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, ΑFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή