Αυστραλία: Δεν παραδίδει την εξουσία ο Τέρνμπουλ- προς το παρόν

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018 07:59
UPD:08:00
REUTERS/STRINGER

Prime Minister Malcolm Turnbull at a news conference at Parliament House in Canberra, Australia, August 21, 2018. AAP/Mick Tsikas/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE. AUSTRALIA OUT. NEW ZEALAND OUT.

A- A A+

Κόντρα στις μαζικές παραιτήσεις υπουργών και τις εντεινόμενες πιέσεις, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, αρνείται να παραδώσει τα ηνία της εξουσίας. 

Ο Τέρνμπουλ, που κέρδισε την περασμένη εβδομάδα την ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος των Φιλελευθέρων, με 48 ψήφους έναντι 35 του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Πίτερ Ντάτον, λέει όχι στο αίτημα του τελευταίου για μία δεύτερη ψηφοφορία- προς το παρόν τουλάχιστον.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους εξήγησε πως η νέα ψηφοφορία θα μπορούσε να λάβει χώρα, μόνο εάν λάβει επιστολή με το σχετικό αίτημα, που θα φέρει την υπογραφή της πλειονότητας των βουλευτών του κόμματος. Εάν αυτό γίνει, θα συγκαλέσει για αύριο, Παρασκευή, συνέδριο του κόμματος,  στο οποίο και θα τεθεί προς ψηφοφορία η πρόταση νέας κάλπης για την ηγεσία των Φιλελευθέρων. 

Σε περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως για τη δεύτερη ψηψοφορία, εκείνος δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Αυτό θα ανοίξει ουσιαστικά τον δρόμο στον Πίτερ Ντάτον να αναλάβει τα ηνία του κόμματος. 

Πηγή: Reuters, BBC 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή