Υπό κατάρρευση οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018 14:16
UPD:14:19
REUTERS/KCNA
A- A A+

Οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας μπορεί να καταρρεύσουν. Η κυβέρνηση του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν αισθάνεται ότι η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει. Αυτό το σύντομο, πλην όμως σαφές μήνυμα, έφτασε στα χέρια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το CNN.

«Οι ΗΠΑ δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Βόρειας Κορέας κάνοντας ένα βήμα μπροστά στην υπογραφή μία συνθήκης ειρήνης», αναφέρεται στην επιστολή προς τον Πομπέο, σύμφωνα με το CNN.

Ο πόλεμος της Κορέας (1950 – 1953) έληξε με ανακωχή. Η Βόρεια Κορέα έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει ένα επίσημο τέλος προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην κορεατική χερσόνησο. Προϋπόθεση για τις ΗΠΑ αποτελεί η απόσυρση της Πιονγιάνγκ από το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Έτερο δημοσίευμα της «Washington Post» σήμερα ανέφερε ότι ο Πομπέο αναγκάστηκε να ακυρώσει την προγραμματισμένη του επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα. Αιτία, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ήταν «επιθετική» επιστολή την οποία έλαβε ο Αμερικανός υπουργός λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του ταξιδιού.

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται δύο ανώτατους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τους οποίους η επιστολή εστάλη από τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, αντιπρόεδρο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας και επικεφαλής των έως τώρα συνομιλιών με τον Πομπέο.

Η «Washington Post» δεν ήταν σε θέση να αποκαλύψει το περιεχόμενο της επιστολής. Έκανε λόγο ωστόσο για σαφέστατα επιθετική επιστολή, ώστε Τραμπ και Πομπέο να ακυρώσουν την επίσκεψη σηματοδοτώντας την πρώτη δημόσια αναγνώριση ότι οι προσπάθειες για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας έχουν ανασταλεί από τη Σύνοδο Κορυφής του Αμερικανού προέδρου με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Ουν, στις 12 Ιουνίου.    

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή